Giessen (Noord-Brabant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Giessen (Woudrichem))
Giessen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Giessen (Noord-Brabant)
Giessen
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Altena
Coördinaten 51° 47′ NB, 5° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,52[1] km²
- land 5,2[1] km²
- water 0,32[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.660[1]
(301 inw./km²)
Woningvoorraad 643 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 3302
Foto's
Giessen
Giessen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De Hervormde kerk in Giessen
Giessen in 1865

Giessen (Hollands-Brabants: Giesse) is een dorp in de Nederlandse gemeente Altena, behorend tot het Land van Altena, provincie Noord-Brabant. Het dorp ligt tegen het dorp Rijswijk aan en heeft 1.660 inwoners (2023).

Ligging en nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Giessen ligt tussen Rijswijk en Andel. Nabijgelegen kernen zijn Rijswijk, Poederoijen, Brakel, Andel, Waardhuizen

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In Giessen heeft ooit het Kasteel Giessen gestaan. Het dorp bezat reeds in de 11e eeuw een tufstenen kerkje. Omstreeks 1200 verlegde de Maas haar loop en brak door de bedding van de Alm, om vervolgens noordwestwaarts te stromen. Aldus werd ook de kerk ondermijnd en herbouwd op een buitendijkse terp.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er industrialisatie. Met name in 1952 begon de reeds in 1925 bestaande groothandel in groenten en aardappelen van de firma Hak met een groenteconservenindustrie, welke sindsdien aanzienlijk gegroeid is en de belangrijkste werkgever van Giessen is.

De voormalige gemeente Giessen werd in 1973 opgeheven en ingedeeld in de gemeente Woudrichem. Op 1 januari 2019 werd Giessen ingedeeld in de gemeente Altena.

In 2013 stuitte men aan de Burgstraat op de fundering van het Kasteel Giessen, door graafwerkzaamheden voor de bouw van woningen in bouwplan 'de Looveling'. De ex-brandweerkazerne en het dorpshuis werden voor dit plan gesloopt.

Het in de regio bekende overdekte Zwembad De Kikvors aan het Jagerspad, is in september 2014 volledig gesloopt. Veel activiteiten werden uitgevoerd, waaronder schoolzwemmen, examens, vrij zwemmen en in clubverband, en de jaarlijkse zwemvierdaagse rond de jaarwisseling. Op de bestaande grond is er echter niets voor terug gekomen. Het gebouw is begin jaren '70 geopend. Een nieuw zwembad is later gebouwd in Andel.

De brandweertoren (1957) bleef wel bewaard, en kreeg op vrijdag 8 mei 2015 zijn (vernieuwd) uurwerk weer terug. Dit op verzoek van de inwoners door een actie in 2014, mede verzorgd door o.a. Cees van Tilborg, tevens koster van de plaatselijke kerk.[2]

In 2020 werd de ruim vijftig jaar oude basisschool 'De Ganzenhof' gesloopt. In 2021 volgde het cafépand aan het Jagerspad. Op de vrij gekomen grond kwamen woningen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sinds 1967 viert Giessen de "Giessense Mert", ofwel de jaarmarkt die jaarlijks op de tweede vrijdag van september gehouden wordt, en twee dagen duurt. De donderdagavond ervoor begint officieel het gehele evenement, met een openingsceremonie. Met Ca. 140 kramen met waar, een kermis, hardlopen, wielrennen, rommelmarkt, en buitenverlichting.[3] In 2020 is de Jaarmarkt niet doorgegaan, vanwege de coronapandemie.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Giessen ligt aan de Alm, een rivier waarvan een deel van de bedding in de 13e eeuw door de Maas werd ingenomen. Sinds 1904 is er sprake van de Afgedamde Maas.

Ten westen van de kom van Giessen ligt het Almbos en ten noordoosten vindt men de Struikwaard, een deels in natuurgebied omgezette uiterwaard.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

  • Altena nieuws[4]
  • Het Kontakt[5]
  • De Koppelaar, uitgave van één Giessen-Rijswijk.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ned. Hervormde kerk (PKN)
  • Basisschool De Parel
  • Sporthal De Jager

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Giessen is bereikbaar vanaf de A27 en ligt aan de N322.

Per openbaar vervoer is Giessen bereikbaar via de buslijn 121 ('s-Hertogenbosch - Gorinchem) van Arriva.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Giessen, North Brabant van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.