Grigori Potjomkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Potjomkin van Tauride

Grigori Aleksandrovitsj Potjomkin (ook: Potemkin, Russisch: Григорий Александрович Потёмкин) (24 september (OS: 13 september) 1739) – 16 oktober (OS: 5 oktober) 1791) was een Russische prins, maarschalk, staatsman en favoriet van Catherina II de Grote. Hij is vooral bekend om zijn pogingen de steppen van de Zuid-Oekraïne te koloniseren, die na het Verdrag van Küçük Kaynarca (1774) naar Rusland waren overgegaan. Steden gesticht door Potjomkin zijn onder andere Cherson, Mikolajev, Sebastopol, en Jekaterinoslav (nu Dnjepropetrovsk).

Volgens een wijd verbreid gerucht zou hij bij een bezoek van zijn beschermvrouwe Catharina II aan de Zuidelijke Oekraïne haar omtrent de voortgang van de kolonisatie om de tuin hebben geleid door houten gevels langs de weg op te trekken die gebouwen moesten suggereren en zo de aftandse toestand van de behuizing aan haar zicht te onttrekken. Façades als deze heten sindsdien Potemkingevels, het begrip Potjomkindorpen (of Potemkindorpen) staat voor een dunne façade die inhoudsloosheid moet verbloemen.

Diverse historici hebben evenwel onderstreept dat er bij die kolonisatie wel degelijk grote successen werden geboekt. Zij zijn geneigd dit verhaal als anti-Russische propaganda te beschouwen. Andere historici sluiten niet uit dat hij inderdaad geprobeerd zou hebben de prestaties mooier voor te doen dan zij in feite waren.