Grigori Potjomkin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grigori Potjomkin
Prins Potjomkin van Tauride
Prins Potjomkin van Tauride
Geboren 24 september (OS: 13 september) 1739
Chivozo, Keizerrijk Rusland
Overleden 16 oktober (OS: 5 oktober) 1791
Jassy, Moldavië
Rustplaats Sint Catherine's kathedraal, Cherson, Oekraïne
Religie Russisch-orthodoxe
Land/zijde Flag of Russia.svg Keizerrijk Rusland
Dienstjaren 1761 - 1791
Rang Veldmaarschalk
Eenheid Cavalerie
Bevel Opperbevelhebber van het Keizerlijk Russisch Leger
Slagen/oorlogen Russisch-Turkse Oorlog (1768-1774)
Ander werk Militaire adviseur
Diplomaat[1]

Grigori Aleksandrovitsj Potjomkin (ook: Potemkin, Russisch: Григорий Александрович Потёмкин) (24 september (OS: 13 september) 1739) – 16 oktober (OS: 5 oktober) 1791) was een Russische prins, maarschalk, staatsman en favoriet van Catherina II de Grote. Hij is vooral bekend om zijn pogingen de steppen van de Zuid-Oekraïne te koloniseren, die na het Verdrag van Küçük Kaynarca (1774) naar Rusland waren overgegaan. Steden gesticht door Potjomkin zijn onder andere Cherson, Mikolajev, Sebastopol, en Jekaterinoslav (nu Dnipro).

Volgens een wijdverbreid gerucht zou hij bij een bezoek van zijn beschermvrouwe Catharina II aan de Zuidelijke Oekraïne haar omtrent de voortgang van de kolonisatie om de tuin hebben geleid door houten gevels langs de weg op te trekken die gebouwen moesten suggereren en zo de aftandse toestand van de behuizing aan haar zicht te onttrekken. Façades als deze heten sindsdien Potemkingevels, het begrip Potjomkindorpen (of Potemkindorpen) staat voor een dunne façade die inhoudsloosheid moet verbloemen.

Diverse historici hebben evenwel onderstreept dat er bij die kolonisatie wel degelijk grote successen werden geboekt. Zij zijn geneigd dit verhaal als anti-Russische propaganda te beschouwen. Andere historici sluiten niet uit dat hij inderdaad geprobeerd zou hebben de prestaties mooier voor te doen dan zij in feite waren.

Militaire loopbaan[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]