Hans Engels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Engels
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Wilhelmus Maria Engels
Geboren 21 augustus 1951
Partij D66
Titulatuur Prof. mr.
Politieke functies
1990-1997 lid gemeenteraad van Eelde
1991-1997 wethouder van Eelde
1998-1999 lid gemeenteraad van Tynaarlo
1999-2004 lid Provinciale Staten van Drenthe
2004-heden lid Eerste Kamer der Staten-Generaal
2018-heden waarnemend burgemeester van Loppersum
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johannes Wilhelmus Maria (Hans) Engels (Noordoostpolder, 21 augustus 1951) is een Nederlandse rechtsgeleerde en politicus. Namens Democraten 66 is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Tot zijn benoeming in de Eerste Kamer was Engels fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Drenthe. Daarvoor was hij wethouder en locoburgemeester van de gemeente Eelde. Engels werd op 7 september 2004 beëdigd als Eerste Kamerlid, als tussentijds opvolger van Jacob Kohnstamm. Op 29 mei 2007 werd hij via voorkeurstemmen herkozen en nog altijd zit hij in de Eerste Kamer. Van 7 juni 2011 tot 22 juni 2018 was hij vice-fractievoorzitter en op 26 juni 2018 werd hij wederom verkozen tot fractievoorzitter.

Engels is lid van de Eerste Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat, Europese Samenwerkingsorganisaties, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Jeugd en Gezin. Van de eerstgenoemde commissie is hij voorzitter. In het verleden was Engels onder meer voorzitter van de Bijzondere Eerste-Kamercommissie voor de JBZ-raad. In 2013 was hij voorzitter van de commissie uit de Verenigde vergadering der Staten-Generaal die de benoeming van koningin Máxima tot regent voorbereidde voor het geval van erfopvolging door de Koning die niet de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.

In de Eerste Kamer voerde Engels principieel verweer tegen de registratie van etniciteit voor de risicojongeren-index. Ook was hij kritisch over het biometrische paspoort en de opslag van vingerafdrukken in een centrale database. In 2008 was Engels woordvoerder over het wetsvoorstel dat het voor homoparen mogelijk maakt een buitenlands kind te adopteren. Engels brak een lans voor juridische gelijkstelling met heteroparen. Hij noemde het discriminerend wanneer ouders niet worden beoordeeld op wat zij hun kinderen te bieden hebben, maar op grond van hun seksuele voorkeur.

Naast zijn politieke activiteiten is hij bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde (Thorbecke-leerstoel) aan de Universiteit Leiden geweest. Tevens is hij actief als universitair hoofddocent staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tegenwoordig bezet hij de Oppenheim-leerstoel als bijzonder hoogleraar recht decentrale overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hans Engels publiceert met regelmaat over onderwerpen als de kwaliteit van lokaal bestuur, decentralisatie en democratie.

Sinds 1 oktober 2018 is Engels naast Eerste Kamerlid tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum.[1][2]

Voorganger:
A. Rodenboog
Burgemeester van Loppersum (wnd)
2018 - heden
Opvolger:
-