Hans Jeschonnek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hans Jeschonnek
Generaloberst Hans Jeschonnek, juni 1941.
Geboren 9 april 1899
Inowrocław, Posen, Duitse Keizerrijk
Overleden 18 augustus 1943
Kętrzyn, Oost-Pruisen, nazi-Duitsland (hedendaags Polen)
Rustplaats Städtischer Friedhof Steglitz, Bergstrasse 38, Berlijn, Duitsland[1][2][3]
Land/zijde Vlag van Duitse Keizerrijk Duitse Rijk
Flag of Germany (3-2 aspect ratio).svgWeimarrepubliek
Vlag van Nazi-Duitsland Nazi-Duitsland
Onderdeel War Ensign of Germany 1903-1918.svg Deutsches Heer
Cross-Pattee-Heraldry.svg Luftstreitkräfte
Flag of Weimar Republic (war).svg Reichswehr
Luftwaffe eagle.svgLuftwaffe
Dienstjaren 1914 - 1943
Rang Luftwaffe collar tabs Generaloberst 3D.svg Luftwaffe epaulette Generaloberst.svg
Generaloberst
Eenheid 3. Niederschlesisches Infanterie-Regiment Nr. 50
Bevel Geschwaderkommodore van Lehrgeschwader 1
1 oktober 1936 –
november 1936
Commandant van het Fliegerführer Irak
6 mei 1941 – 29 mei 1941
Generalstabschefs der Luftwaffe
1 februari 1939 –
19 augustus 1943
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

Onderscheidingen Zie decoraties
Begrafenis van Jeschonnek met rechts Hermann Göring.
Het graf van Hans Jeschonnek.

Hans Jeschonnek (Hohensalza, 9 april 1899Lager Robinson, 18 augustus 1943) was stafchef van de Luftwaffe in de Tweede Wereldoorlog.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hans Jeschonnek was de zoon van een Studienrat. Zijn broer was de latere inspecteur van de marine, viceadmiraal Gert Jeschonnek.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Toen hij 15 was, meldde Hans Jeschonnek zich bij de Preußische Hauptkadettenanstalt om aan het front van de Eerste Wereldoorlog te vechten met het 3. Niederschlesisches Infanterie-Regiment Nr. 50. In september 1914 werd hij luitenant. In de zomer van 1917 ging hij over naar de Luftstreitkräfte.

Interbellum[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de oorlog vocht hij verder in de opstanden in Opper-silezië.

Hij ging mee over naar de Reichswehr als officier van de cavalerie en studeerde af als beste van zijn jaar in de opleiding van de generale staf.

Hij werkte in het ministerie van landsverdediging en bouwde in het geheim en in overtreding van het Verdrag van Versailles de Luftwaffe op. In 1933 werd Jeschonnek adjudant van de staatssecretaris van het ministerie van luchtvaart, Erhard Milch.

In 1935 ging hij naar de vliegergroep Greifswald. In oktober 1936 werd hij commodore van het leseskader daar[4]. In 1937 keerde Jeschonnek terug naar het Reichsluftfahrtministerium als afdelingshoofd. In februari 1938 werd hij stafchef van de Luftwaffe. In november 1938 werd hij kolonel.

Successen in de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 februari 1939 was hij stafchef van de Luftwaffe. In augustus 1939 werd hij Generaal-majoor[5]. Na successen in de Poolse Veldtocht van 1939 en de Slag om Frankrijk van 1940 werd hij in juli 1940 General der Flieger.

Tegenslagen in de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Slag om Engeland in 1940, Operatie Barbarossa, bij gevechten rond de Middellandse Zee en de bevoorrading van het Afrikakorps schoot de Luftwaffe te kort.

Jeschonnek had voor de oorlog als enige het concept van Adolf Hitler goedgekeurd. Daarom waagde Hermann Göring het niet om een kleiner, meer realistisch programma voor te stellen. Het werkelijk gerealiseerd programma bleef ver achter op de doelstellingen van Hitler.

Na het Bombardement op Hamburg in juli en augustus 1943 werd over de vervanging van Jeschonnek en Göring gesproken. Hitler was al sinds de Slag om Stalingrad kwaad op Göring. Nu richtte hij zijn toorn na de Brits/Amerikaanse luchtaanvallen op het Ruhrgebied vooral tegen Jeschonnek. Göring liet zijn stafchef in de steek.

Zelfmoord[bewerken | brontekst bewerken]

Na Operatie Hydra tegen Peenemünde in de nacht van 17 op 18 augustus 1943 schoot Jeschonnek zichzelf door het hoofd. Hij had bij vergissing de luchtafweer op Duitse jachtvliegtuigen doen schieten. Göring vervalste de overlijdensdatum naar 19 augustus en gaf een maagbloeding op als doodsoorzaak en vernietigde de voor Göring ongunstige afscheidsbrief[6]. Joseph Goebbels schreef in zijn dagboek op 20 augustus 1943: "Göring deelt me mee, dat generaal Jeschonnek plots aan een maagbloeding gestorven is. Die maagbloeding stemt natuurlijk niet met de werkelijkheid overeen. Jeschonnek heeft zich doodgeschoten, net zoals Udet."

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hans Jeschonnek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.