Naar inhoud springen

Haverstraat (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haverstraat
Haverstraat 20 (rijksmonument)
Geografische informatie
Locatie       Binnenstad Utrecht
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Begin Oudegracht
Eind Springweg
Lengte ca. 120 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen monumenten
Detailkaart
Haverstraat (Binnenstad)
Haverstraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Haverstraat is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. De Haverstraat loopt van de Oudegracht naar de Springweg. Zijstraat van de Haverstraat is de Jacobsgasthuissteeg.[1] In de Haverstraat geldt eenrichtingsverkeer waardoor de straat uitsluitend via de Springweg toegankelijk is voor auto's. De Haverstraat is ongeveer 120 meter lang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Haverstraat is een vrij oude straat in de binnenstad van Utrecht met nog veel oude ornamenten aan de huizen.[2][3] In deze straat waren vroeger tal van winkels gevestigd, thans zitten er nog maar enkele. Ook bevond zich hier ooit een garagebedrijf.[4]

De straat heette in de middeleeuwen Gortsteeg (1338). In 1644 werd de straat aan de zuidzijde verbreed, waarvoor een huis aan de Oudegracht afgebroken moest worden. Rond deze tijd werd ze hernoemd tot Haverstraat. En hoewel de herkomst van beide namen niet met zekerheid kan worden vastgesteld, doet het oude Utrechtse gezegde "dat is goud uit de Gortsteeg" (is: dat is nep) vermoeden dat in deze steeg de quincailleurs (makers van vergulde snuisterijen) hun bedrijf uitoefenden. Deze snuisterijen werden vaak aan de gordel gedragen; de volledige naam van de Gortsteeg was Gordelsteeg.[5] Met de verbreding zijn veel oude huizen (krotten) weggebroken en werden de nieuwe luxere huizen ingenomen door handelaren van de korenmarkt, wat de naamsverandering naar Haverstraat zou kunnen verklaren.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Haverstraat (Utrecht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.