Korte Nieuwstraat (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Korte Nieuwstraat
Rijksmonumentale panden in de oostelijke bebouwing van de Korte Nieuwstraat.
Geografische informatie
Locatie       Utrecht, binnenstad
Coördinaten 52° 5′ NB, 5° 7′ OL
Begin Domplein
Eind Lange Nieuwstraat
Lengte circa 150 meter
Algemene informatie
Aangelegd in circa 1618 (oudere voorloper)
Naam sinds circa 1618
Bestrating klinkers
Detailkaart
Korte Nieuwstraat (Binnenstad)
Korte Nieuwstraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Korte Nieuwstraat is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf omstreeks 1050 tot in de 16e eeuw bevond zich hier de Paulusabdij. In deze periode lag op haar niet-openbare terrein een smalle voorloper van deze straat in de vorm van het Pauluspad. Op de overgang van de openbare weg naar dit pad, tussen de huidige Korte en Lange Nieuwstraat, stond de Pauluspoort.

De Reformatie bracht vervolgens omstreeks 1580 in Utrecht niet alleen een religieuze omwenteling, ook werd met de ontneming van katholiek bezit gaandeweg grootschalig de infrastructuur inclusief een deel van het stratenplan in de stad gewijzigd. In het gebied van de huidige Korte Nieuwstraat werd de naast de Dom van Utrecht staande Sint-Salvatorkerk afgebroken tezamen met andere bebouwing. Daarbij nam het Hof van Utrecht zijn intrek in de Paulusabdij. Rond 1619 is uiteindelijk de Lange Nieuwstraat (die tot dan nog Nieuwstraat heette) doorgetrokken over het Pauluspad en de voormalige immuniteit van Oudmunster (Sint-Salvatorkerk) richting de Domkerk. Deze nieuwe straat, breder dan het oude pad, kreeg de naam Korte Nieuwstraat.

In het tweede kwart van de 19e eeuw vonden diverse veranderingen plaats in dit gebied met de grootschalige verbouwing voor een gerechtsgebouw op de hoek met de Hamburgerstraat. De Pauluspoort en de Heilig-Kruiskapel op het Domplein zijn in die tijd gesloopt. In de jaren 30 van de 20e eeuw liep tramlijn 4 van de Gemeentetram Utrecht door de straat. Kort na 1960 is de complete westelijke bebouwing gesloopt voor verdere verbreding van de weg waarna nieuwbouw verrees. In de oostelijke bebouwing bevinden zich vandaag de dag nog enkele monumentale panden.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Korte Nieuwstraat, Utrecht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.