Wijde Begijnestraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wijde Begijnestraat
Wijde Begijnestraat 5
Geografische informatie
Locatie       Utrecht, Binnenstad
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Begin Voorstraat
Eind Van Asch van Wijckskade
Lengte ca. 130 meter
Algemene informatie
Bestrating klinkers
Opvallende gebouwen monumentale panden
Detailkaart
Wijde Begijnestraat (Binnenstad)
Wijde Begijnestraat
Portaal  Portaalicoon   Stad Utrecht

De Wijde Begijnestraat is een straat in het centrum van de Nederlandse stad Utrecht. De Wijde Begijnestraat loopt vanaf de Voorstraat naar de Van Asch van Wijckskade. Tot de zijstraten behoort de Breedstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Wijde Begijnestraat, oorspronkelijk Wijde Begijnesteeg, is een oude straat in Utrecht met niet alleen veel monumentale panden, maar ook met een rijke historie. De straat dankt allereerst haar naam aan het Begijnhof dat hier vanaf de middeleeuwen lag. Verder is onder andere de bekende oogarts/fysioloog Franciscus Cornelis Donders in de Wijde Begijnestraat 1 ooit begonnen met het Ooglijdersgasthuis. [1] Hij werd gezien als een van de beroemdste Utrechters uit zijn tijd. Na de pensionering van Donders verhuisde de kliniek naar de latere F.C. Dondersstraat om zijn werk voort te zetten . In dit gebouw op nummer 1 zit nu het Eye Hotel.

Aan de Wijde Begijnestraat zat ooit drukkerij Van Boekhoven - Bosch. Dit pand is in 1970 van bedrijfspand omgebouwd tot appartementencomplex met 32 eenheden.[2] Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1939 en is van de hand van de J.F. Berghoef, een architect die destijds stond in de stijl van de Delftse School. Ook de uitbreiding van dit pand in 1951 is onder zijn verantwoordelijkheid geschied. Het appartementencomplex heeft een grote afgesloten binnentuin.

Jarenlang heeft ook de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst aan de Wijde Begijnestraat 5 gezeten, deze hield zich onder andere bezig met vaccinaties en was ook als consultatiebureau ingericht.[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Wijde Begijnestraat heette voor 1888 Wijde Begijnesteeg.[4]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Wijde Begijnestraat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.