Henk Dienske

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henk Dienske
Geboren 30 juni 1907, Schiedam
Overleden 16 februari 1945, Beendorf
Land Nederland

Hendrik Dienske (Schiedam, 30 juni 1907 - Beendorf, 16 februari 1945) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij diende tijdens de meidagen van 1940 bij het regiment dat deelnam aan de strijd om Rotterdam. Dat werd de basis voor zijn latere verzetswerk. Hij was tot aan zijn arrestatie op donderdag 20 april 1944 provinciaal leider van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers Noord-Holland en Amsterdam. Hij had het toezicht op de verspreiding voor distributiebenodigdheden voor duizenden mensen.

Dienske was reserve-eerste luitenant van het Wapen der Artillerie en was tijdens de oorlog actief in het verzet. Hij werd in 1944 verraden en gearresteerd waarna hij uiteindelijk overleed in het Duitse concentratiekamp Beendorf.

Na de oorlog werd in de Uiterwaardenstraat te Amsterdam de Hendrik Dienskeschool naar hem vernoemd. Ook is de Hendrik Dienskestraat in Amsterdam vernoemd naar de verzetsstrijder. Bij Koninklijk Besluit van 7 mei 1946 kreeg hij postuum het Verzetskruis toegekend. De Amerikaanse regering onderscheidde hem op 7 mei 1953 te Amsterdam met de Medal of Freedom with Bronze Palm. Op 2 februari 1971 werd Dienske door Yad Vashem de titel 'Rechtvaardige onder de Volkeren' verleend.