Roelof Jan Dam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Roelof Jan Dam
Roelof Jan Dam
Geboren 18 november 1896, Barneveld
Overleden 10 april 1945, Assen
Land Nederland
Code Erelijst Verzetskruis
Groep Trouw, LO
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Roelof Jan Dam (Barneveld, 18 november 1896 - Assen, 10 april 1945)[1] was een Nederlands verzetsleider tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Studie[bewerken | brontekst bewerken]

Dam studeerde in 1922 af en was toen al twee jaar docent klassieke talen aan het gereformeerde gymnasium in Kampen. Van 1925-1930 gaf hij les op het christelijke lyceum in Zutphen, waarna hij weer terugkeerde naar Kampen als rector. Dat jaar behaalde hij cum laude zijn doctorsgraad aan de rijksuniversiteit in Utrecht.

Calvinist in hart en nieren[bewerken | brontekst bewerken]

Dam was zeer calvinistisch en rechtlijnig. Hij was ouderling van de gereformeerde kerk in Kampen. Hij was het eens met Klaas Schilder en volgde hem in de Vrijmaking in augustus 1944.

Verzetsleider[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Dam in 1941 actief voor de ondergrondse Anti-Revolutionaire Partij (ARP), vaak ook de Politieke Organisatie (PO) genoemd. Hij leidde in Overijssel regelmatig politieke bijeenkomsten. Hij werkte voor de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en de Landelijke Knokploegen. Zijn schuilnaam was Dr Maas.
In 1943 werkte Dam mee aan een Trouw-manifest De vijand heeft thans het masker volledig afgeworpen. Ook werd hij in oktober 1944 aangesteld tot redacteur van Trouw voor hun regionale edities in het Noorden en Oosten van het land. Tevens was hij betrokken bij de oprichting van de lokale verzetskrant in Kampen onder de naam Strijdend Nederland
In maart 1945 werd hij op straat bij toeval gearresteerd. Tijdens zijn verhoor bemachtigde hij een revolver van een SD'er. Hij raakte gewond, herstelde redelijk maar werd in het Asserbos bij Assen op 10 april gefusilleerd, net voor de bevrijding van de stad. Een van de SD'ers die aanwezig waren, was Klaas Carel Faber.
Dam ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in IJsselmuiden. In 1946 werd hij postuum onderscheiden met het Verzetskruis. Zijn weduwe nam deze in ontvangst.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stoa en litteratuur in het licht der Schrift, 1949, (monografie)
  • Karakter en functie van het leelijke naar Augustinus' De Ordine, 1941, (artikel)

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roelof Jan Dam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.