Mathilde Verspyck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Mathilde Verspyck
Mathilde Verspyck in 1942
Volledige naam Mathilde Adrienne Eugenie Verspyck
Geboren 16 juni 1908, Semarang
Overleden 11 februari 1945, Ravensbrück
Land Nederland
Jaren actief tot 1944
Groep Comète
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog
Verzetskruis

Mathilde Adrienne Eugenie Verspyck (Semarang, 16 juni 1908 - Ravensbrück, 11 februari 1945) zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mathilde werd geboren in de patricische en deels adellijke familie Verspyck en was de kleindochter van Rudolph Paul Verspyck.

Zij werkte al snel na de capitulatie mee aan de ontsnappingslijn 'Comète'. Ze gaf onderdak aan neergeschoten geallieerde piloten die ze vervolgens hielp ontsnappen. Ook zette zij zich in voor politieke gevangenen die ter dood waren veroordeeld. Later verrichtte ze ook spionagewerkzaamheden.

Mathilde Verspyck werd op 15 april 1944 gearresteerd en in juni naar Kamp Vught gebracht. Op 8 september 1944 ging ze op transport naar concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland, waar zij aan de gevolgen van de slechte behandelingen overleed.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook de Erelijst van Gevallenen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]