Markus Assies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markus Assies
Markus Assies
Geboren 26 januari 1919, Haule
Overleden 6 juni 1944, Overveen
Land Nederland
Groep LO, Knokploegen, Nationaal Steun Fonds

Markus Assies (Haule, 26 januari 1919 - Overveen, 6 juni 1944) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verzetsactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Assies was in 1939–1940, ten tijde van de mobilisatie, in dienst als vaandrig der infanterie. Na de capitulatie in mei 1940 werkte hij als rijksambtenaar te Assen en werd lid van de LO en KP aldaar. Zijn verzetsnaam was "Max". Hij was betrokken bij vele verzetsactiviteiten als overvalsvoorbereidingen, onderduikers onderbrengen en piloten opvangen. Ook was hij betrokken bij het Nationaal Steun Fonds.

Arrestatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 februari 1944 deed de Sicherheitsdienst een inval op een adres in Assen waar Assies aanwezig was bij een verzetsbijeenkomst. Hij en zijn collega's kwamen in handen van de zogenaamde "Bloedgroep Norg" die bekendstond om haar martelpraktijken. De Bloedgroep Norg had het herenhuis van de familie Tonckens gevorderd en martelde gevangengenomen verzetsmensen in de kelder, waaronder ook Max Bruins uit Steenbergen.

Gevangenschap en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat hij in Groningen vast had gezeten in het Huis van Bewaring werd hij overgebracht naar Kamp Amersfoort en enkele dagen daarna naar Kamp Vught. Samen met eenentwintig collega's werd hij door het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch ter dood veroordeeld. Assies werd geëxecuteerd in Overveen op 6 juni 1944.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1946 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op de erebegraafplaats Overveen in Bloemendaal in vak 23 en werd hem het Verzetskruis postuum toegekend.