Het Park (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannolans (overleg | bijdragen) op 12 jun 2017 om 08:52. (→‎Gebouwen en beelden)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Het Park
Het Park bij Kievitslaan.
Type Stadspark
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 28.4 ha
Bezoekers 1.100.000[1]
Status Jaarrond geopend
Monumentnummer 528423
Monumentstatus Rijksmonument sinds 2011
Detailkaart
Het Park (Rotterdam Centrum)
Het Park
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam
Park en de Medische Faculteit van de Erasmus Universiteit

Het Park is het bekendste park van Rotterdam, gelegen ten westen van het Centrum. Het Park is gelegen tussen de Nieuwe Maas, de Parkhaven, de Westzeedijk en het Scheepvaartkwartier. Langs het park is de Parkkade. Het Park heeft geen officiële naam, maar staat bekend als Het Park, eventueel verduidelijkt als Het Park bij de Euromast, bij de Maastunnel of Het Park in West.

Geschiedenis

Het gebied waarop nu het Park ligt, is in het geheim in 1851 aangekocht door de gemeente Rotterdam met de bedoeling hier een slachthuis te vestigen. Na bezwaren van Delfshaven hiertegen (de buitenplaats lag op het grondgebied van Delfshaven en dit was nog geen onderdeel van Rotterdam) en op verzoek van de raad, besloot de gemeente Rotterdam in 1852 hier een "publieke wandeling" te maken.

Het Park ligt aan de Maas ten zuiden van de Westzeedijk. Het Park ziet eruit als één geheel, maar eigenlijk bestaat het uit twee delen. Dat komt doordat het is aangelegd op de plek waar vroeger twee buitenplaatsen lagen. De oostelijke helft, waar nu Parkzicht ligt, was de buitenplaats van J. Valckenier en werd tussen 1852 en 1863 naar een ontwerp van de firma Zocher aangelegd. Het westelijke deel, waar buitenplaats de Heuvel lag, was tot 1866 eigendom van J.A. Nottebohm en werd rond 1886 met enige aanpassingen bij Het Park gevoegd. De grens tussen beide buitenplaatsen liep waar nu de Rododendronallee ligt.

In 1853 stelde de toenmalige burgemeester Hoffmann aan de raad voor de "Wandeling" de naam "Het Park" mee te geven. De raad ging hiermee unaniem akkoord en sindsdien heet de wandeling simpelweg "Het Park".[2]

Het ontwerp van het Park was van Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher uit het jaar 1852, gebaseerd op de principes van de Engelse landschapsstijl. In 1875 werd het Park vergroot met het landgoed de Heuvel. Met de aanleg van de Parkheuvel in 1895-1896 werd de aanleg van het Park afgerond.

Aan de westkant van het Park is in 1914 de houten Noorse Zeemanskerk gebouwd. Het kerkje was een geschenk van het zojuist onafhankelijk geworden Noorwegen aan Rotterdam en is als bouwpakket naar Nederland verscheept. Door de aanleg van de Maastunnel vanaf 1937 is aan de westkant een gedeelte van het Park verloren gegaan. De Noorse Zeemanskerk is toen verrold naar zijn huidige plaats aan de Westzeedijk.

Sinds december 2010 heeft het Park de status van rijksmonument.[3]

Evenementen

In de loop der jaren zijn in het Park vele evenementen gehouden. De bekendste zijn de Nationale Energie Manifestatie 1955, de Floriade van 1960, waarbij de Euromast gebouwd werd, Fenomena in 1985 en van 1977 tot 2012 het jaarlijkse Poetry Park, tegenwoordig het Dunya Festival. En sinds 1986 is er jaarlijks de Dag van de Romantische Muziek. In de winter van 2012/2013 werd China Light in het Park gehouden, een Chinees lichtfestival met lichtsculpturen in diverse kleuren.

Gebouwen en beelden

Zie de categorie Het Park, Rotterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.