Holaspis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Holaspis
Holaspis guentheri
Holaspis guentheri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Eremiainae
Geslacht
Holaspis
Gray, 1863
Afbeeldingen Holaspis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Holaspis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Holaspis is een geslacht van hagedissen uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1863.

Er zijn twee soorten die alleen voorkomen in het oosten van Afrika, in de landen rond Ghana, Ivoorkust, Oeganda en Nigeria. Er zijn nog wel meer soorten echte hagedissen die in Afrika leven, maar deze komen meer in het westen voor, zoals soorten uit het geslacht Adolfus.

De soorten worden ook wel blauwstaartboomhagedissen genoemd, omdat ze in tegenstelling tot vrijwel alle andere echte hagedissen meer in bomen leven in plaats van op de grond of muurtjes. Met name de soort Holaspis guentheri (ook wel zaagtandstaarthagedis) is een bekende soort omdat deze weleens wordt aangeboden in de dierenhandel. Beide soorten hebben overigens een blauwe staart en een zeer zaag-achtig silhouet van de staart, wat veroorzaakt wordt door de sterk uit-stekende schubben en door de tekening van rode, blauwe en gele lijnen en vlekken van de staart.

Beide soorten kunnen het lichaam extreem afplatten, dit doen ze om te zonnen maar ook om een soort duikvlucht te maken en zo verder van boom tot boom te springen, zoals ook bij een aantal gekko's voorkomt. Bij de echte hagedissen zijn deze twee soorten de enige die dit trucje kennen.

Soorten[bewerken]

Geslacht Holaspis

Bronvermelding[bewerken]