Darevskia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Darevskia
Darevskia raddei Скальная Ящерица.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Lacertinae
Geslacht
Darevskia
Arribas, 1999
Afbeeldingen Darevskia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Darevskia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Darevskia is een geslacht van hagedissen uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). Er zijn 26 soorten, die lange tijd behoorden tot het geslacht Lacerta. Hierdoor worden de oude namen in de literatuur nog wel gebruikt. De groep werd onder deze naam voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Oscar J. Arribas in 1999. De geslachtsnaam Darevskia is een eerbetoon aan de Russische herpetoloog Ilya Darevski die ontdekte dat sommige populaties van Darevskia saxicola alleen vrouwtjes voorkwamen.[1]

Alle soorten komen voor rond de Kaukasus, in Georgië, Armenië, Rusland, Albanië, slechts enkele soorten komen oostelijker voor tot in Turkije, een enkele soort tot in Iran. Alle soorten leven in rotsachtige berggebieden en bereiken een lengte van ongeveer 20 tot 30 centimeter inclusief de lange staart.

Een bijzonderheid is dat een relatief groot aantal Darevskia -soorten parthenogeen is; er bestaan geen mannetjes binnen de soort, maar alleen vrouwtjes die zich maagdelijk voortplanten. Een aantal van deze parthenogenetische soorten is ontstaan uit kruisingen van verschillende Darevskia-soorten.

Soorten[bewerken]

Geslacht Darevskia

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]