Slangooghagedissen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Slangooghagedissen
Ophisops leschenaultii uit India en Sri Lanka.
Ophisops leschenaultii uit India en Sri Lanka.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Eremiainae
Geslacht
Ophisops1893
Ménétriés, 1832
Afbeeldingen Slangooghagedissen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slangooghagedissen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Slangooghagedissen[1] (Ophisops) zijn een geslacht van hagedissen uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Édouard Ménétries in 1832.

Er zijn 8 verschillende soorten, die bij elkaar een zeer groot verspreidingsgebied hebben, maar dat per soort toch enigszins verschilt. Het verspreidingsgebied omvat Afrika, Amerika en Azië.[2] In Europa komt één soort voor; de slangenooghagedis (Ophisops elegans). Deze soort heeft een enorm verspreidingsgebied en komt voor in de Verenigde Staten, noordelijk Afrika, het Midden-Oosten tot in Irak en Pakistan en India.

De slangooghagedissen danken de naam aan het feit dat het onderste ooglid doorzichtig is en vergroeid met het bovenste ooglid. Het ooglid ligt als een soort bril over het oog en kan niet meer worden bewogen. Dit komt normaal gesproken alleen voor bij slangen en hagedissen uit de familie gekko's. De 'bril' is ontstaan doordat het onderste ooglid geleidelijk het gehele oog bedekte en een doorzichtig venster kreeg, waarna het fuseerde met het bovenste ooglid. De ogen kunnen echter nog wel worden gesloten doordat de oogleden enigszins beweegbaar zijn. Ook de brilhagedis (Teira perspicillata) kent een dergelijke aanpassing, bij deze hagedis is een venster aanwezig in het ooglid, zodat het dier met gesloten ogen toch kan zien.

Slangooghagedissen zijn opmerkelijke dieren, het zijn uiterlijk 'normale' hagedissen die niet zo groot worden, maar ze kunnen zich oprichten en zelfs op de achterpoten wegrennen.

Soorten[bewerken]

Geslacht Ophisops

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]