Hollogne-sur-Geer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hollogne-sur-Geer
Deelgemeente in België Vlag van België
Hollogne-sur-Geer (België)
Hollogne-sur-Geer
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Geer
Coördinaten 50° 41′ NB, 5° 12′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,04 km²
Inwoners (2007) 707
(117 inw./km²)
Overig
Postcode 4250
Netnummer 019
Detailkaart
Hollogne-sur-Geer (Luik)
Hollogne-sur-Geer
Portaal  Portaalicoon   België

Hollogne-sur-Geer is een dorp en deelgemeente van de gemeente Geer in de Belgische provincie Luik. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1977 toegevoegd werd aan de gemeente Geer.

Hollogne-sur-Geer ligt in het oosten van de gemeente Geer. De dorpskom ligt aan de Jeker. De oude Romeinse heerweg van Tongeren naar Bavay, de huidige N69 vormt de zuidgrens van de deelgemeente. Hollogne-sur-Geer is een landbouwdorp in Droog-Haspengouw met een vrij grote dorpskom. Er is vooral akkerbouw en veeteelt. Er bevond zich een suikerraffinaderij van de groep Tiense Suikerraffinaderij.

Proefvelden met de suikerrafinaderij op de achtergrond
De Sint-Brixiuskerk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hollogne-sur-Geer is een oude heerlijkheid in het prinsbisdom Luik dat echter een leen was van het feodaal hof van Namen. Deze ingewikkelde situatie zorgde regelmatig voor conflictsituaties. Vanaf 1311 was de heer van Hollogne ook heer van Boëlhe, Darion en van Le Manil die elk tot dan toe een eigen heerlijkheid vormden.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Sint-Brixiuskerk waarvan de oudste delen dateren uit de 11de eeuw. Het schip dateert uit de 13de eeuw en het transept en het koor uit de 16de en 17de eeuw. In de kerk bevindt zich een houten kruis uit de 12de eeuw, biechtstoelen uit 1630 in renaissancestijl en een doopvont uit de 16de eeuw. De kerk werd in 1950 beschermd als monument.
  • De ruïnes van het voormalige Kasteel van Hollogne waarvan nog enkel een toren uit de 17de eeuw en een gebouw uit de 16de eeuw overblijft. Het kasteel zelf was in 1652 gebouwd op de fundamenten van een oude burcht. De site werd in 1976 beschermd.
  • De watermolen uit 1646 aan de Jeker. Deze ligt in de omgeving van het kasteel en werd gebouwd in opdracht van de toenmalige kasteelheer. De molen fungeerde tot in 1948 als korenmolen. Het rad en de moleninrichting dateerde van de 19de eeuw en werden verwijderd in 2003. Na een volledige restauratie is de molen sinds januari 2008 terug in gebruik voor de aanmaak van groene stroom. De molen werd in 1977 beschermd als monument.
  • Eveneens op de site van het kasteel en de molen ligt een voormalige brouwerij uit 1753. Deze werd in 1976 beschermd als monument.
  • Een kruiswegkapel uit de 18de eeuw werd in 1973 met haar omgeving beschermd als landschap.
  • In Hollogne-sur-Geer liggen nog verscheidene oude grote vierkantshoeves zoals de Ferme Pirlot en de Ferme du Manil.