Hoornbeeck College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornbeeck College
Algemeen
Locatie Apeldoorn, Amersfoort, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam
Type MBO
Denominatie reformatorisch
Bevoegd gezag W.J. De Potter, Voorzitter College van Bestuur (CvB), D. Van Meeuwen, lid CvB
Personen
Directeur A.G. Blonk
Leraren 600
Leerlingen 6500
Overig
Afkorting HBC
Motto Leren voor het leven
Website http://www.hoornbeeck.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Hoornbeeck College is een reformatorische school die onderwijs aanbiedt op mbo-niveau. De hoofdvestiging staat in Amersfoort en er zijn nevenvestigingen in Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen en Rotterdam. Daarnaast heeft de school dependances in Barneveld, Gorinchem, Hoevelaken en Kesteren. De naam van de school is ontleend aan de reformatorische hoogleraar Johannes Hoornbeeck.

In 2018 werd het Hoornbeeck College voor de tiende keer op rij tot beste mbo-school van Nederland uitgeroepen.[1] Het Hoornbeeck College biedt meer dan 90 opleidingen aan in de sectoren Economie & Handel, Gezondheidszorg & Welzijn, Technologie en Dienstverlening.

Identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met het Van Lodenstein College maakt de school deel uit van de Stichting voor Onderwijs op Reformatorische Grondslag. Voor de dagelijkse praktijk in de school geldt de Bijbel als grondslag en richtsnoer. Van de ouders wordt verwacht dat ze de principiële uitgangspunten van de school onderschrijven. De leerlingen worden geacht iedere zondag naar de kerk te gaan en moderne lectuur, televisie en popmuziek te mijden.

De school geeft aan dat voor de leerlingen in lijn met de religieuze achtergrond gepast is zich terughoudend op te stellen ten opzichte van 'de wereld', het zogenoemde 'Bijbels vreemdelingschap'. Mede daarom voert het college een toelatingsbeleid. Zo moet een leerling naar de reformatorische of hervormde kerk gaan en geloven in de Drie eenheid van God. Ook moet een leerling gedoopt zijn.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De standpunten die de school de studenten meegeeft over maatschappelijke thema's zijn voornamelijk die van de SGP , CU en CDA.[bron?] Voorzitter Maarten van Leeuwen van de SGP was tot maart 2012 voorzitter van het college van bestuur van zowel Lodenstein als Hoornbeeck College.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Elke vestiging van het Hoornbeeck College heeft een eigen lokaal bestuur. Daarnaast is er een overkoepelend bestuur, dat tegelijk het bestuur vormt van het eveneens in Amersfoort gevestigde Van Lodenstein College.