Hyperodapedon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hyperodapedon
Fossiel voorkomen: Laat-Trias
Hyperodapedon
Hyperodapedon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Onderklasse:Diapsida
Infraklasse:Archosauromorpha
Orde:Rhynchosauria
Familie:Rhynchosauridae
geslacht
Hyperodapedon
Huxley, 1859
  • H. huenei
  • H. mariensis
  • H. huxleyi
  • H. gordoni
  • H. fischeri
  • H. sanjuanensis
Afbeeldingen Hyperodapedon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Hyperodapedon is een geslacht van uitgestorven plantenetende reptielen uit het Laat-Trias, behorende tot de orde Rhynchosauria. De oude naam Scaphonyx bleek gebaseerd op fossielen van Hyperodapedon en is tegenwoordig niet meer geldig.

Het geslacht Hyperodapedon omvat zes soorten, die gedurende het Laat-Trias (circa 230-225 miljoen jaar geleden) leefden in grote delen van Pangea. Fossielen van H. fischeri zijn gevonden in de Formação Santa Maria in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul, terwijl H. sanjuanensis bekend is uit de Formación Ischigualasto in de Argentijnse provincie San Juan. Andere vondsten zijn gedaan in Rusland, Europa en India.

Artiestenimpressie van twee Hyperodapedons.

Hyperodapedon kon een lengte van twee meter bereiken en het dier had een stevig gebouwd lichaam met korte poten. Sterke kaken en een groot aantal kleine tanden stelde Hyperodapedon in staat zich te voeden met taaie planten als de zaadvaren Dicroidium. Hyperodapedon vormde samen met de dicynodonten uit de familie Kannemeyeriidae (onder andere Dinodontosaurus en Ischigualastia) de dominante planteneters van westelijk Gondwana tijdens het Laat-Trias.