Naar inhoud springen

IT-sector (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De IT-sector in Nederland bestaat anno 2007 vooral uit grote dienstenleveranciers en vestigingen van productleveranciers (hardware en software) die de lokale verkoop en 'after sales' verzorgen.

De Nederlandse IT-sector is pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw ontstaan; enerzijds met vestigingen van internationale leveranciers als IBM, anderzijds met nieuwe bedrijfsactiviteiten van Philips. De laatste ondernam in de jaren zeventig samen met Siemens en CII een poging tot gezamenlijke ontwikkeling van een sterke Europese IBM-tegenhanger onder de naam Unidata. Dit samenwerkingsverband sneuvelde echter voortijdig, waarna Philips zich richtte op kantoorcomputers en minicomputers in de categorie midrange computers. In de vroege jaren negentig trok Philips zich helemaal terug uit de IT-sector.

Jaren zeventig

[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de jaren zeventig groeide de Nederlandse IT-sector met vele nieuwe bedrijven die zich vooral bezighielden met de ontwikkeling van bedrijfssoftware op maat voor hun klanten die massaal midrange computers aanschaften. Voorbeelden zijn:

Jaren tachtig

[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren tachtig van de twintigste eeuw nam het aantal lokale hardwareleveranciers snel toe, met vooral pc-dealerbedrijven zoals Infotheek en Kuipers (nu onderdeel van Corporate Express). Met Tulip Computers had Nederland ook een tijdje een zelfscheppende leverancier. HCS kwam, nam over en ging ten onder.

Datacommunicatie kwam in opmars in deze tijd met spelers zoals Gandalf Nederland BV.

Jaren negentig

[bewerken | brontekst bewerken]

De jaren negentig tot en met de eerste jaren van de nieuwe eeuw kenmerkten zich door fusies en overnames. In de afgelopen tien jaar zijn er ook weer veel succesvolle nieuwe bedrijfjes bijgekomen waarvan sommigen snel groeiden en als een zeepbel uiteen spatten tijdens de Internetcrisis. Anderen hebben die crisis doorstaan en werden vervolgens overgenomen door de grote bedrijven.

Brancheverenigingen

[bewerken | brontekst bewerken]

VIFKA was de eerste branchevereniging die vanuit de kantoormachinehandel ook doordrong in het hardwaredeel van de IT-sector. COSSO was jarenlang de branchevereniging voor de sofwarebedrijven (pakketleveranciers en vooral dienstverleners). In 1995 fuseerden Vifka Informatica (onderdeel van VIFKA) en COSSO tot FENIT. In 2005 fuseerden FENIT en de rechtsopvolgers van VIFKA in ICT~Office. Sinds 2013 heette die vereniging Nederland ICT. Op 1 oktober 2019 is de naam van de branchevereniging gewijzigd in NLdigital.

Het is opvallend dat de vakbonden nauwelijks voet aan de grond hebben gekregen in de IT-sector. In zijn proefschrift Developing Institutions probeert socioloog Adriaan van Liempt daar een verklaring voor te vinden. Hij concludeert dat het een gevolg is van een schaaleffect en de buitenlandse herkomst van veel bedrijven: doordat de commerciële tak van de sector zich in het begin uit vele kleine zelfstandige bedrijfjes ontwikkelde, ontstond een bedrijfscultuur die wars was van vakbonden; vestigingen van buitenlandse ondernemingen, zeker uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, weerspiegelden vaak de vijandige houding van het moederbedrijf tegenover iedere vorm van organisatie onder hun werknemers. Als zo'n bedrijfscultuur zich eenmaal heeft vastgezet, blijft ze meestal voortduren; een voorbeeld van padafhankelijkheid.[1] Daarbij komt dat de meeste werknemers denken dat ze in staat zijn wegens hun speciale persoonlijke waarde voor een bedrijf individueel gunstigere arbeidsvoorwaarden te bedingen dan collectief, een gevolg van de bekende illusie dat de gemiddelde mens meent over bovengemiddelde capaciteiten te beschikken.[2]

De Nederlandse IT-sector kende ondernemers die regelmatig het landelijke nieuws haalden.

  1. Liempt, Adriaan van, Developing Institutions — Collective Agreements in the Dutch IT Industry, Amsterdam 2006, pp. 230-231
  2. Liempt, Adriaan van, Developing Institutions — Collective Agreements in the Dutch IT Industry, Amsterdam 2006, p.225