Ichthyornithes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ichthyornithes
Fossiel voorkomen: Krijt
Fossiel van Ichthyornis yale
Fossiel van Ichthyornis yale
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Onderklasse
Ichthyornithes
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Ichthyornithes waren een groep Ornithure vogels die in het Krijt zeer succesvol waren, maar aan het einde van dat tijdperk samen met vele andere vormen, onder andere de Dinosauriërs verdwenen.

De Ichthyornithes zijn wel vergeleken met de alken, de zeeduikers en de pinguïns, omdat zij dezelfde levenswijze hadden. Het waren uitmuntende duikers, die in open zee op vis jaagden. Zij hadden echter nog een snavel vol tanden en waren niet aan de latere zeevogels verwant.

De bekendste soort is Ichthyornis dispar. Hoe Ichthyornis eruitzag is goed bekend dankzij fossielen die gevonden werden in Kansas, Alberta en Texas. Het dier had de bouw van de hedendaagse stern met echter een grotere kop en snavel. Ook de reeds genoemde tanden waren natuurlijk afwijkend. Ichthyornis had een groot borstbeen, de plaats waar de vleugelspieren bij vogels aangehecht zijn, wat aangeeft dat het een goede vlieger was. Vergeleken met zijn tijdgenoten was Ichthyornis een zeer moderne vogel. Waarschijnlijk leefde dit dier in groepen langs de kust en voedde zich met vissen, waarbij de tanden als extra grip goed van pas kwamen bij het vangen. Enkele jaren geleden werd in Limburg een fossiel gevonden van een aan Ichthyornis verwante vogel, dat nu tentoongesteld is in het natuurhistorisch museum te Maastricht.

Zie ook[bewerken]