Inverness (Verenigd Koninkrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Maarten1963 (overleg | bijdragen) op 21 mrt 2020 om 19:17. (→‎Geboren in Inverness: + Philip Jackson)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Inverness
Schots-Gaelisch: Inbhir Nis
Schots: Innerness
Voormalige royal burgh in Schotland Vlag van Schotland
Inverness (Schotland)
Inverness
Situering
Raadsgebied
(council area)
Highland
Lieutenancy area Inverness
Coördinaten 57° 28' NB, 4° 14' WL
Algemeen
Inwoners 55.000
Grid code NH665445
Overig
Postcode(s) IV1-IV3, IV5, IV13, IV63
Netnummer(s) 01463
Post town INVERNESS
Website www.inverness-scotland.com
Foto's
De rivier de Ness, met rechts Inverness Castle
De rivier de Ness, met rechts Inverness Castle
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk
Inverness Castle

Inverness (Schots-Gaelisch: Inbhir Nis, Schots: Innerness) is een (voormalige) royal burgh, (tegenwoordig) met de officiële titel van city, in Schotland, gelegen aan de noordzijde van de Great Glen, bij de monding van de rivier de Ness en wordt beschouwd als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden en het raadsgebied en voormalige regio Highland. Inverness heeft 51.832 inwoners.

Geschiedenis

In de elfde eeuw bevond de burcht van de door Shakespeare beroemd geworden koning Duncan zich in de stad, die vanwege het strategisch belang meerdere malen in andere handen is overgaan. De scepter werd er achtereenvolgens gezwaaid door de Engelsen, Robert Bruce, diverse Highland-Clans, de Lord of the Isles, aanhangers van de Jakobieten en Maria Stuart. Na de slag bij Culloden die de opstand van de Jakobieten beëindigde in 1746 beval generaal Wade hier een van zijn citadelsteden op te richten om de orde met de Highlanders te herstellen. Vanwege de voortdurende plunderingen door de Highland-clans staan weinig historische gebouwen nog overeind.

De huidige stad dateert grotendeels uit 19de eeuw toen de streek een grote bloei kende door de aanleg van het Caledonisch Kanaal en de komst van de spoorweg. Sinds december 2000 mag Inverness zich officieel een stad noemen.

Bezienswaardigheden

Verkeer en vervoer

Vanaf Station Inverness vertrekken treinen naar Londen en alle grote steden in Schotland. Het station is ook het beginpunt voor treinreizigers die via de Far North Line of de Kyle of Lochalsh Line naar het uiterste noorden van Schotland willen.

Drie doorgaande wegen (de A9, A82 en A96) verbinden Inverness met Aberdeen, Perth, Elgin, Thurso, Edinburgh en Glasgow. Via de Kessock Bridge is Inverness verbonden met het Black Isle.

Inverness Airport ligt 15 kilometer ten oosten van de stad. Overdag gaat er vanaf het treinstation elk half uur een bus heen.

Sport

Inverness Caledonian Thistle FC is de betaaldvoetbalclub van de stad en speelt haar wedstrijden in het Caledonian Stadium.

Geboren in Inverness

Externe links

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Inverness op Wikimedia Commons.