Jean Daskalidès

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean Daskalidès

Jean Daskalidès (Istanboel, 1922 - Gent, 3 november 1992) was een Belg van Griekse afkomst die bekend werd als pralinemaker (in Nederland bonbons genoemd) onder de merken Daskalidès en Leonidas en daarnaast ook gynaecoloog, filmregisseur, jazzmuzikant, ziekenhuisdirecteur en lector aan de universiteit was.

Jeugd[bewerken]

Daskalidès' familie vluchtte in 1923 toen Jean één jaar oud was naar België. Het gezin vestigde zich in Gent en begon in 1931 een banketwinkel. Daskalidès' zelfvervaardigde pralines brachten hem al gauw aan de top van alle vermaarde chocolatiers.

Film[bewerken]

Daskalidès begon als amateurfilmer films in zijn kelder te monteren en zou later professioneel worden in de studio van Daska Films. Hij maakte nieuwsuitzendingen zoals die in die jaren in de bioscopen vertoond werden, maar scoorde hiermee een groter succes dan zijn concurrenten omdat zijn filmpjes veel dynamischer en humoristischer waren gemaakt. Daskalidès hield zoveel van film dat hij zijn camera overal mee naartoe nam. Een anekdote van zijn zoon, Alexandre, gaat dat Jean ooit met zijn camera een Spaans naaktstrand opliep en om niet op te vallen gewoon zijn zwembroek aan de camera hing en verder het strand opwandelde. Daskalidès filmde ook de Gentse Feesten, studentenfuiven en het bezoek van koning Boudewijn aan Gent.

Muziek[bewerken]

Daskalidès leidde van 1941 tot 1946 een jazzorkest genaamd The Blue Swingers waarin ook Leo Martin van het latere komische duo Gaston en Leo in meespeelde. Daskalidès speelde er zelf de tweede trompet. Ook jazzgroten als Django Reinhardt, Ornette Coleman wist hij naar Gent te halen.

Vanaf 1944 werd hij technisch ingenieur in Gent en werkte in zijn ouders' zaak; de legendarische tearoom Fritz in de Gentse Veldstraat (tegenwoordig staat daar een Fnacwinkel.). Tussendoor was hij ook gynaecoloog.

Pralines[bewerken]

Het beroemdst werd Daskalidès echter door zijn pralines. Op aanraden van Jean begon vader Daskalidès in de jaren zestig zich enkel op de productie van hoogwaardige pralines toe te spitsen. In 1970 werd Jean directeur van het pralinebedrijf Leonidas en negen jaar later van Daskalidès. Vanaf 1985 veroverde hij hiermee ook de internationale markt en werd Daskalidès een referentie op de chocolademarkt. Hij werd er in 1987 zelfs voor onderscheiden met de Laurier D'Or de la Qualité.

Overlijden[bewerken]

Daskalidès had regelmatig hartklachten, maar was bang een ingreep te ondergaan. Dit werd ten slotte zijn ondergang. Enkele maanden voor zijn dood in 1992 nodigde hij zijn gehele gezin uit in een hotel in Spanje als een soort van afscheid.

Literatuur[bewerken]

  • Bart D'HONDT, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat. Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent, Gent, Liberaal Archief / Snoeck, 2014, p. 262-263

Externe link[bewerken]