Jetty Paerl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Vysotsky (overleg | bijdragen) op 22 apr 2019 om 12:07. (→‎Tussen Londen en Lugano)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jetty Paerl
Jetty Paerl in het televisieprogramma Het oog wil ook wat in 1956
Algemene informatie
Volledige naam Henriette Nanette Paerl
Bijnaam Jetje van Radio Oranje
Geboren 27 mei 1921 te Amsterdam
Geboorteplaats AmsterdamBewerken op Wikidata
Overleden 22 augustus 2013 te Amstelveen
Overlijdensplaats AmstelveenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Henriette Nanette (Jetty) Paerl (Amsterdam, 27 mei 1921Amstelveen, 22 augustus 2013) was een Nederlandse zangeres, die in de jaren veertig en vijftig populair was in Nederland.

Zangeres voor Radio Oranje

Paerl wist aan het begin van de oorlog, samen met haar ouders en zwemster Willy den Ouden, via België, Parijs en Bordeaux naar Engeland te ontkomen. In Londen werkte ze eerst als ontwerpster voor kinderkleding.[1]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Jetty Paerl later als Jetje van Radio Oranje mee aan het cabaret de Watergeus van Radio Oranje dat vanuit Londen uitzendingen voor het bezette Nederland verzorgde. Haar teksten, zoals "Op de hoek van de straat staat een NSB' er", waren geschreven door haar vader, de filmproducent Jo Paerl. Toen de bezetting harder en grimmiger werd, schrapte de regering het cabaretprogramma.

Tussen Londen en Lugano

Jetty Paerl in 1947

Jetty Paerl was lid van het Vrijwillig Vrouwen Hulpkorps en reed in die hoedanigheid op drietonners. Terug in Amsterdam bleek een groot deel van haar joodse familie, met uitzondering van haar broers, de oorlog niet te hebben overleefd.

"Jetje van Radio Oranje" werd de zangeres Jetty Paerl, die op de Hilversumse zenders regelmatig te horen was bij bekende orkesten. Zij maakte onder andere deel uit van het ensemble "Swinging Nightingales" en trad een seizoen op in de Snip en Snap Revue. Ze trouwde in 1958 met tekenaar Cees Bantzinger. Ze kregen in 1959 een dochter.[2]

Eurovisiesongfestival in Lugano

Jetty Paerl had de eer om in 1956 het allereerste liedje óóit op het Eurovisiesongfestival te mogen zingen. In haar persoon opende Nederland het grootste liedjesfestival ter wereld.

Bij het allereerste Eurovisiesongfestival werden per land twee afgevaardigden gestuurd. Samen met Jetty Paerl was ook Corry Brokken voor Nederland afgevaardigd. Brokken won het festival een jaar later.

Jetty kwam uit met het liedje De vogels van Holland dat werd geschreven door Annie M.G. Schmidt en gecomponeerd door Cor Lemaire. Het liedje werd samen met alle andere liedjes die die avond werden gezongen tweede. Alleen Zwitserland won, met het liedje Refrain van Lys Assia. De "spannende" puntentelling die vandaag de dag zo populair is, bestond toen nog niet.

Pearl maakte later deel uit van de groep "Swinging Nightingales" en was gedurende een seizoen actief bij de Snip en Snap revue. Zij overleed in 2013 op 92-jarige leeftijd te Amstelveen.[3]

Zie ook

Externe link