Joop Schaminée

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joop Schaminée
Schaminée in 2017
Volledige naam Johannes Hendrikus Jacques Schaminée
Geboren Wessem, 17 februari 1957
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep Hoogleraar, botanicus, natuurbeschermer
Bekend van De vegetatie van Nederland
Revisie Vegetatie van Nederland
Standaardafkorting Schaminée
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Joop Schaminée aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johannes Hendrikus Jacques (Joop) Schaminée (Wessem, 17 februari 1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde. Hij is verbonden aan Wageningen University & Research en de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Schaminée tijdens een lezing in Pinetum Blijdenstein in Hilversum (mei 2017)

Joop Schaminée was een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff en bezet sinds 2006 de Westhoff-leerstoel: een gecombineerde leerstoel als bijzonder hoogleraar aan Wageningen University & Research en de Radboud Universiteit te Nijmegen.[1][2] Vanuit deze positie organiseert hij elk jaar de Westhofflezing, waarin prominente sprekers met elkaar in discussie gaan en jonge vegetatiekundigen hun visie kunnen tonen in een essaywedstrijd.

Samen met Westhoff richtte Schaminée de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Het doel van deze stichting is de bevordering van kennis en onderzoek omtrent vegetatiekunde in Nederland en omstreken. Schaminée regelt onder andere excursies en symposia voor deze stichting.

In 2009 werd de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor natuurbehoud toegekend aan Schaminée voor zijn verdiensten voor de Nederlandse vegetatiekunde en natuurbescherming.[3] Met deze prijs ontving hij een bedrag van 50.000 euro. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Op 26 april 2019 werd Schaminée gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[4] Hij werd benoemd vanwege zijn aanzienlijke bijdrage aan de vegetatiekunde en het natuurbehoud in Nederland. Het lintje werd uitgereikt door burgemeester Hubert Bruls.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Schaminée tijdens een lezing bij LaarX op Van Hall Larenstein in Velp (februari 2020)

De bijdragen van Schaminée aan de vegetatiekunde zijn aanzienlijk. De publicatiereeks De vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De recent[(sinds) wanneer?] verschenen reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in Nederland en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

Daarnaast zet Schaminée zich in voor vernieuwend onderwijs waarin de relatie tussen studenten en het vakgebied centraal staat. Zo heeft hij de reeks Vegetation Monographs opgestart, waarin masterstudenten samen met een expert uit het vakgebied een hoofdstuk uit een boek schrijven. Momenteel[(sinds) wanneer?] is Schaminée betrokken bij diverse vakken van de Plantenecologie en Natuurbeheer leerstoelgroep van de Wageningen Universiteit.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

In de onderstaande lijst staan boeken en boekenreeksen die (mede) door Schaminée werden geschreven.

Beschreven syntaxa[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande syntaxa zijn (mede) door Schaminée beschreven.

Klassen[bewerken | brontekst bewerken]

Orden[bewerken | brontekst bewerken]

Verbonden[bewerken | brontekst bewerken]

Associaties[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Joop Schaminée van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.