Junkers Ju 52/3m

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Junkers Ju-52/3m in 2008
JU 52

De Junkers Ju-52/3m is een vliegtuig gebouwd door de Duitse firma Junkers. Het is ook wel bekend onder de koosnaam Tante Ju.

Het toestel dat tegenwoordig Junkers Ju-52 wordt genoemd is de driemotorige Junkers Ju 52/3m, die uit de eenmotorige Ju-52/1m werd ontwikkeld. Net als eerdere toestellen van Junkers heeft de Junkers Ju-52/3m een metalen frame dat is bekleed met golfplaat.

Het toestel werd in opdracht van de Reichswehr, die destijds in het geheim werkte aan de opbouw van een Duitse luchtmacht, ontwikkeld als een verkeersvliegtuig dat eenvoudig omgebouwd kon worden tot bommenwerper. Het toestel vloog voor het eerst in maart 1932.

In de oorspronkelijke functie van passagiers- en transporttoestel deed het type dienst bij verschillende luchtvaartmaatschappijen in binnen- en buitenland. Het toestel stond bekend als betrouwbaar en comfortabel, maar ondervond al snel grote concurrentie van de Douglas DC-2 en DC-3.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het type voor het eerst ook militair ingezet, onder andere bij het Bombardement op Guernica. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Ju 52/3m standaard het transporttoestel van de Luftwaffe. Het werd op grote schaal ingezet bij verschillende luchtlandingsoperaties aan het begin van de oorlog.

Het type werd tevens gebouwd in Spanje (als de CASA352) en Frankrijk (na de oorlog onder de benaming Amiot AAC-1 Toucan).

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]