Naar inhoud springen

Arado Ar 234

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arado Ar 234B-2 Blitz
Arado Ar 234
Algemeen
Rol Bommenwerper, verkenningsvliegtuig
Bemanning 2
Status
Eerste vlucht 15 juni 1943
Gebruik Nazi-Duitsland (augustus 1944-1945)
Afmetingen
Lengte 12,64 m
Hoogte 4,30 m
Spanwijdte 14,11 m
Vleugeloppervlak 26,4 m²
Gewicht
Leeggewicht 5200 kg
Startgewicht 9850 kg
Krachtbron
Motor(en) 2x BMW 004B straalmotoren met 890 kg stuwkracht
Prestaties
Topsnelheid 742 km/u
Actieradius 1630 km
Dienstplafond 10.000 m
Bewapening
Boordgeschut geen (sommige versies hadden enkele 20 mm kanonnen)
Bommen Externe bommenlast van 2000 kg
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Arado Ar 234 'Blitz' was de eerste operationele straalmotorbommenwerper ter wereld, ontworpen en geproduceerd door de Duitse vliegtuigfabrikant Arado. Het toestel was in dienst van nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1940 stelde de Duitse overheid een specificatie op voor een snel verkenningsvliegtuig, een eenzitter die met straalmotoren moest zijn uitgerust. De Ar 234, het ontwerp dat door Arado werd ingediend, groeide vervolgens uit tot de eerste straalbommenwerper ter wereld.

Het eerste prototype, de Ar 234V-1, maakte op 15 juni 1943 zijn eerste vlucht, spoedig gevolgd door zeven andere prototypes. De toestellen startten vanaf een los wielstel en landden op glijders. De romp was namelijk te smal om plaats te bieden aan een conventioneel landingsgestel. Op een hoogte van 60 meter werd het wielstel afgeworpen. Het was van parachutes voorzien, zodat het opnieuw kon worden gebruikt. Het derde prototype, Ar 234V-3, was uitgerust met een schietstoel en beschikte over onder de vleugels gemonteerde startraketten. Tijdens de proefvluchten met de prototypes voldeed het provisorische wielstel uitstekend, maar men besefte dat de oplossing met een los wielstel en glijders voor de operationele praktijk ongeschikt was. Het toestel zou aan de grond moeilijk manoeuvreerbaar zijn en extra kwetsbaar voor vijandelijke luchtaanvallen. Daarom werden alle productiemodellen van een conventioneel landingsgestel voorzien, dat wel in de bredere romp van de B-serie paste.

Inzet en operaties[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de Ar 234 als de eerste straalbommenwerper de geschiedenis inging, deed hij aanvankelijk dienst als moeilijk te onderscheppen verkenningsvliegtuig. Ook kreeg een experimentele nachtjagereenheid de beschikking over speciale Ar 234's. Vanwege de uitstekende prestaties werd echter al gauw een bommenwerperversie ontwikkeld, die in oktober 1944 door de Luftwaffe in gebruik werd genomen. De nieuwe Blitz werd voor het eerst tegen geallieerde doelen ingezet tijdens het Ardennenoffensief in december 1944. In maart van 1945 voerde de nieuwe straalbommenwerper tien dagen lang luchtaanvallen uit op de Ludendorffbrug bij Remagen, die door de Amerikanen was veroverd. Na de oorlog werd het vernieuwde toestel ingrijpend door geallieerde experts onderzocht en getest.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Francis Crosby; Bommenwerpers - geïllustreerd historisch overzicht van de ontwikkeling van de bommenwerper; Veltman Uitgevers, 2006

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Arado Ar 234 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.