Naar inhoud springen

Kasteel Bulgersteyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 06:47. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kasteel Bulgersteyn
Kasteel Bulgersteyn
Locatie Rotterdam, Nederland
Algemeen
Kasteeltype stenen waterburcht
Bouwmateriaal steen o.a.
Huidige functie bestaat niet meer
Gebouwd in Ca. 1333
Gebouwd door Dirk die Visser
Bijzonderheden verkeerde in 1578 in vervallen toestand.
Kaart van Braun en Hogenberg, met in het westen de fundamenten van kasteel Bulgersteijn (1588)

Kasteel Bulgersteyn of Slot Bulgersteyn was een stenen sterkte gesitueerd in Rotterdam aan de Korte Hoogstraat en Coolvest. Het kasteel werd rond 1578 afgebroken vanwege het verval en de Tachtigjarige Oorlog.

Geschiedenis

De eerste vermelding van Bulgersteyn stamt uit 1333 als Diederik die Visser door de graaf van Holland beleend wordt met een woning en 6 morgen land gelegen ten westen van Rotterdam. In 1358 wordt in een document vermeld dat Johanna van Teijlingen, vrouwe van Bulgersteijn, het beheer heeft van de gronden.[1] De naam 'kasteel' Bulgersteyn zelf wordt echter pas in 1390 voor het eerst genoemd. In 1449 blijkt Bulgersteyn zeer vervallen te zijn en staat Filips de Goede het af aan baljuw Jan die Witte. Tijdens de Jonker Fransenoorlog (1488-1490) vermelden bronnen dat het kasteel helemaal verwoest werd, maar in 1550 bestaat er nog steeds een redelijk deel van het kasteel. In die periode is Elisabeth van Zijl (een nakomeling van Jan die Witte) eigenaar van het kasteel en laat zij arme en oudere mensen op het slot wonen.[2]

Uit de stadsplattegrond van Jacob van Deventer, circa 1560, valt redelijk gedetailleerd op te maken over de restanten van het slot Bulgersteyn. De landmeter Jan Janszoon Potter heeft in 1571 de meest correcte tekening van kasteel Bulgersteyn gemaakt; dit kon worden opgemaakt uit de archeologische vondsten uit 1941.