Kasteel Endegeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Endegeest (2009)
IJskelder
Tuinnaald (Obelisk), foto uit 1942, RCE

Kasteel Endegeest is een kasteel in de gemeente Oegstgeest. Het ligt in een bos annex park aan de Endegeesterstraatweg 5.

De oudste vermelding van een kasteel Endegeest dateert van 1307. Het huidige kasteel is echter aanmerkelijk jonger en werd tussen 1647 en 1651 gebouwd in opdracht van Elisabeth van Schouwen van Endegeest en haar echtgenoot Jacob van Berchem. Dan wordt het gedeelte tussen de twee torens volgebouwd. Voor het kasteel ligt een plein, dat door een poort toegankelijk is. Boven de poort is het familiewapen.

Op 31 december 1830 wordt het kasteel verkocht aan Jhr mr. Dirck Cornelis Gevers van Endegeest (Rotterdam, 1763). Deze wordt door zijn koetsier op 29 oktober 1839 levenloos aangetroffen in zijn koets. Het kasteel gaat over naar zijn zoon Daniël.
In 1895[1] wordt Endegeest gekocht door de gemeente Leiden om het als psychiatrische inrichting in gebruik te nemen. De opening wordt door veel notabelen bijgewoond, w.o. door Jan Heemskerk, minister van Binnenlandse Zaken, en F. Was, de liberale burgemeester van Leiden.

De oude gracht is nog aan drie kanten te zien. De ijskelder, die zich net aan de overkant van de gracht bevindt, is gerestaureerd. Het kasteel zelf is inmiddels eveneens gerestaureerd.

Het kasteel en landgoed worden tot op heden nog steeds gebruikt voor de geestelijke gezondheidszorg. Het complex wordt gebruikt door GGZ Rivierduinen. De raad van bestuur en de concernstaf zetelden tot november 2016 in het kasteel. Nu in 2016, heeft de gemeente Leiden het kasteel te koop gezet en is het door GGZ Rivierduinen wegbezuinigd. Ook het nabijgelegen koetshuis dat nog jonger is dan het kasteel (1907) wordt ook verkocht.

Het kasteel, alsmede de ijskelder en de obelisk, hebben de status rijksmonument.
Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]