Persijn (kasteel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Slot Persijn in Wassenaar

Persijn was een 16e-eeuws kasteel in Wassenaar, gelegen halverwege de Haagse wijk Marlot en de Wassenaarse wijk Kerkehout. Het omvatte een landgoed met daarop enkele boerderijen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel behoorde aan de heren van Persijn, die een belangrijke rol speelden in het graafschap Holland. Zij lieten het kasteel in de periode 1544-1550 bouwen. Het werd in het eerste decennium van de 19e eeuw afgebroken.

In de 20e eeuw werden er nog enkele boerderijen gebouwd op het landgoed. Kasteelboerderij Groot Persijn werd in 1944 bij een V2 inslag zwaar beschadigd en kort daarop afgebroken.

Begin augustus 1909 organiseerde grootgrondbezitter W.J. Jochems een vliegdemonstratie op Groot Persijn. De Fransman Eugène Lefèbvre voerde enkele vluchten uit met een dubbeldekker. Op 1 augustus kreeg hij motorstoring en moest hij snel landen. Op 3 augustus kwam prins Hendrik van Oranje-Nassau kijken. Hij zag een vlucht van zes minuten en de vlieger werd beloond met een gouden horloge. Op 5 augustus maakte hij zelfs een vlucht van 24 minuten. Lefèbvre nam de trein naar Parijs en verongelukte een maand later tijdens een proefvlucht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Slot Persijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.