Kasteel Oud-Poelgeest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel Oud Poelgeest
Toegangshek / inrijhek Oud Poelgeest, afbeelding uit 1967
Koetshuis in 1978

Kasteel Oud-Poelgeest is gelegen in de Nederlandse plaats Oegstgeest ten noordwesten van Leiden. Het kasteel ontstond kort na 1300 als een versterkt huis in een gebied 'omzoomd door moerassen en poelen'. Het kasteel ligt op een landgoed (buitenplaats Oud-Poelgeest) van ruim 10 ha met loofbos, vijver en waterlopen waarop ook een koetshuis uit de 19e eeuw, een kapel, een tuinmanswoning en een waterput te vinden zijn. Het kasteel is rond 1640 opgebouwd in de huidige stijl en heeft vele eigenaren gekend. Een beroemde bewoner van het kasteel was de Leidse professor Herman Boerhaave rond 1725. Hij plantte bijzondere bomen en gewassen aan op het landgoed en legde er een kruidentuin aan. De uivormige torens dateren van de 19e eeuw.

In 1940 kwam het kasteel in handen van de gemeente Oegstgeest. Het beheer van het landgoed, het kasteel, het koetshuis en de overige op het terrein gelegen monumenten is door de gemeente in 1988 toevertrouwd aan de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. In 2013 is aan deze stichting de culturele ANBI status toegekend.

Het kasteel in het debuut van Jan Wolkers[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel is de gedeeltelijke locatie van een verhaal uit het debuut van Jan Wolkers, de verhalenbundel Serpentina's petticoat uit 1961. In het openingsverhaal, 'Het tillenbeest', steelt de hoofdfiguur uit een naburig kasteel een beeld dat de sfinx voorstelt uit Sophocles' tragedie Koning Oedipus. Het werkelijk bestaande beeld werd in 2013 door de zus van de auteur teruggegeven aan de beheerders van het kasteel. Daar staat het in de Drakenzaal.[1]

Galerij, interieur 1986[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij, exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bart Temme, 'Nieuws: Zus van Jan Wolkers geeft "tillenbeest" terug.' Tzum, literair weblog, 6 maart 2013. Geraadpleegd op 29 januari 2016.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oud-Poelgeest van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.