Kevin Farrell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kevin Joseph Farrell
Kevin Farrell bij zijn benoeming tot bisschop van Dallas in 2007
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang Kardinaal-diaken
Titeldiakonie San Giuliano Martire
Creatie
Gecreëerd door Franciscus
Consistorie 19 november 2016
Kerkelijke carrière
2001-2007 hulpbisschop van Washington D.C.
2007-2016 bisschop van Dallas
2016-heden prefect van de dicasterie voor Leken, Gezin en Leven
2019-heden camerlengo
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Commons heeft mediabestanden in de categorie Kevin Farrell.

Kevin Joseph Farrell (Dublin, 2 september 1947) is een Iers geestelijke en een kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk werkzaam voor de Romeinse Curie.

Farrell behaalde een bachelor aan de universiteit van Salamanca en een master filosofie en een licentiaat theologie aan de pauselijke Universiteit Gregoriana. Aan de pauselijke Universiteit Sint Thomas van Aquino behaalde hij graden in dogmatische en pastorale theologie. Tevens behaalde hij een MBA aan de Universiteit van Notre Dame du Lac.

Farrell trad in bij de congregatie van de Legionairs van Christus, waar hij op 24 december 1978 priester werd gewijd. Hij was als kapelaan werkzaam op de universiteit van Monterrey, waar hij ook seminars gaf. Hij was administrateur voor zijn congregatie, met verantwoordelijkheid voor opleidingen in seminaries in Ierland, Italië en Spanje.

In 1984 vestigde hij zich in de Verenigde Staten, waar hij geïncardineerd werd in het aartsbisdom Washington D.C. Hij vervulde daar meerdere functies op pastoraal gebied. Op 28 december 2001 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Washington, en tot titulair bisschop van Rusuccuru. Zijn bisschopswijding vond plaats op 11 februari 2002. Op 6 maart 2007 werd Farrell benoemd tot bisschop van Dallas.

Op 15 augustus 2016 werd Farrell benoemd tot prefect van de op dezelfde dag ingestelde dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, waarin de opgeheven Pauselijke Raad voor het Gezin en Pauselijke Raad voor de Leken op 1 september 2016 geïncorporeerd werden.

Farrell werd tijdens het consistorie van 19 november 2016 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-diaken. Zijn titeldiakonie werd de San Giuliano Martire.

Op 14 februari 2019 werd hij benoemd tot camerlengo.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Kevin Farrell is de broer van bisschop Brian Farrell, die secretaris is van de Pauselijke Raad ter Bevordering van de Eenheid van de Christenen.

Voorganger:
Jean-Louis Tauran
Camerlengo van de Rooms-Katholieke Kerk
2019-heden
Opvolger:
n.n.b.