Lantana (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lantana
Wisselboem (Lantana camara)
Wisselboem (Lantana camara)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Verbenaceae (IJzerhardfamilie)
Geslacht
Lantana
L. (1753)
Afbeeldingen Lantana op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lantana op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lantana is een geslacht uit de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). Het geslacht omvat circa 150 soorten overblijvende planten en komt van nature voor in de tropische gebieden van Amerika en Afrika. Het geslacht omvat zowel kruidachtige planten als struiken, die 0,5-2 m lang worden.

De soorten hebben bloeiwijzen met geurende, oranje en rode bloemen. Er zijn ook cultivars ontwikkeld met andersgekleurde bloemen.

De besvruchten van Lantana zijn giftig. De bloemen trekken vele insecten en vogels aan.

Cultivatie en gebruik[bewerken]

De verschillende soorten worden veel gekweekt in de (sub)tropen. In gematigde klimaten kunnen de planten als eenjarige worden gekweekt. Sommige soorten vormen invasieve onkruiden in het zuiden van Afrika, Zuid-Azië en in Australië. In het zuidoosten van de Verenigde Staten zijn sommige soorten verwilderd, vooral in de kustregio's van North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas.

Een cultivar van de wisselbloem

Lantana wordt gebruikt als waardplant door de larven van motten uit de familie Hepialidae. Daarbij gaat het om soorten uit de geslachten Aenetus (waaronder Aenetus ligniveren en Aenetus scotti) en Endoclita (waaronder Endoclita malabaricus). Andere Lepidoptera- soorten waarvan de larven zich voeden met Lantana zijn Hypercompe orsa en de zwarte c-uil.

De meest in de handel aangeboden soorten zijn de wisselbloem (Lantana camara) en de kruipende wisselbloem (Lantana montevidensis) of hybrides van de twee soorten. De wisselbloem is de meest gekweekte soort, waarvan verschillende cultivars zijn ontwikkeld. Hoewel veelal als eenjarige aangeboden, kunnen deze lantanasoorten meestal goed als kuipplant overwinteren op een vorstvrije plaats.

Hybride