Lantana (geslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lantana
Wisselboem (Lantana camara)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Lamiales
Familie:Verbenaceae (IJzerhardfamilie)
Geslacht
Lantana
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lantana op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Lantana is een geslacht van overblijvende planten uit de ijzerhardfamilie (Verbenaceae). Het geslacht omvat circa 150 soorten die van nature voorkomen in tropische gebieden van Amerika en Afrika. Het geslacht omvat zowel kruidachtige planten als struiken, die 0,5-2 m lang worden. Linnaeus gaf het geslacht in 1753 de wetenschappelijke naam in Species plantarum.[1] De verklaring voor de naam gaf hij in 1738 al in zijn Hortus Cliffortianus: "Lantana, synonymon antiquum Viburni" [Lantana is een klassiek synoniem van Viburnum].[2] Bij het benoemen van Viburnum lantana gebruikte Linnaeus de naam 'lantana' nogmaals,[3] onder verwijzing naar Rembert Dodoens, die 'Lantana' en 'Viburnum' inderdaad als elkaars synoniemen noemde.[4]

De soorten hebben bloeiwijzen met geurende, oranje en rode bloemen. Er zijn ook cultivars ontwikkeld met andersgekleurde bloemen.

De bloemen van Lantana trekken veel insecten en vogels aan. De besvruchten zijn giftig.

Cultuur en gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De verschillende soorten worden veel gekweekt in de (sub)tropen. In gematigde klimaten kunnen de planten als eenjarige worden gekweekt. Sommige soorten vormen invasieve onkruiden in het zuiden van Afrika, Zuid-Azië en in Australië. In het zuidoosten van de Verenigde Staten zijn sommige soorten verwilderd, vooral in de kustregio's van North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas.

Cultivar van de wisselbloem
Hybride Lantana 'Spreading Sunset'

De meest in de handel aangeboden soorten zijn de wisselbloem (Lantana camara) en de kruipende wisselbloem (Lantana montevidensis) of hybrides van de twee soorten. De wisselbloem is de meest gekweekte soort, waarvan verschillende cultivars zijn ontwikkeld. Hoewel veelal als eenjarige aangeboden, kunnen deze lantanasoorten meestal goed als kuipplant overwinteren op een vorstvrije plaats.

Waardplant[bewerken | brontekst bewerken]

Lantana wordt gebruikt als waardplant door de larven van motten uit de familie Hepialidae. Daarbij gaat het om soorten uit de geslachten Aenetus (waaronder Aenetus ligniveren en Aenetus scotti) en Endoclita (waaronder Endoclita malabaricus). Andere vlindersoorten waarvan de larven zich voeden met Lantana zijn Hypercompe orsa en de zwarte c-uil.