Roswinkel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roswinkel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Roswinkel (Drenthe)
Roswinkel
Situering
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Emmen Emmen
Coördinaten 52° 50′ NB, 7° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
820[1]
Overig
Postcode 7895
Netnummer 0591
Woonplaatscode 1997
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De kerk uit 1759 te Roswinkel

Roswinkel ( Drents: Rosswinkel) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Emmen, met 820 inwoners (1 januari 2021).[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Roswinkel is een ontginningsdorp, ontstaan in de Middeleeuwen op een zandrug van Westerwolde omringd door het Bourtangermoeras. Het wijkt daarmee af van de omliggende veenkoloniën. Wel is het een streekdorp, dat net als de meeste veendorpen hoofdzakelijk bestaat uit lintbebouwing. De omgeving bestaat uitsluitend uit landbouwgebied (veenontginningen).

Bezienswaardigheden en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Bezienswaardig is de Hervormde kerk uit 1759. Het dorp heeft behalve een openbare basisschool, theaterboerderij de Noorderbak en voetbalclub SC Roswinkel geen eigen voorzieningen. Het is verder aangewezen op Emmer-Compascuum of Ter Apel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Roswinkel wordt voor het eerst vermeld als Roeswinkel in een oorkonde uit 1327. Maar er zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op bewoning in de Karolingische tijd. Het dorp lag aan de beek de Runde. Het viel onder het kerspel van Emmen en kwam daardoor ook onder Drenthe, al waren de verbindingen met Westerwolde beter en had het met dit gebied ook grotere culturele overeenkomsten.

In de 18e eeuw is er een schans gebouwd nabij dit dorp met de naam Fort Roswinkel. Er werd veel boekweit geteeld op de veengronden. In het begin van de 19e eeuw was Roswinkel een streekcentrum getuige de relatief grote middenstand.

In de 19e eeuw werd het veen rond Roswinkel ontgonnen en werd de toegankelijkheid sterk verbeterd. De schans verloor zijn functie en verdween. De Runde verdween uit het landschap. In de eerste jaren van de 21ste eeuw werd de Runde hersteld als waterloop. Op de plek van de voormalige schans werd het kunstwerk een Fort voor het water van Jeroen van Westen gebouwd.

Aardbevingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 februari 1997 vond bij Roswinkel een aardbeving plaats met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

Aardbevingen bij Roswinkel
Datum Kracht op de schaal van Richter Bijzonderheden
19 februari 1997 3,4 Aardbeving Roswinkel 1997
14 juli 1998 3,3 -
31 december 1999 2,9 -
25 oktober 2000 3,2 -

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roswinkel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.