Listeria monocytogenes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Listeria monocytogenes
Listeria monocytogenes
Taxonomische indeling
Rijk:Eubacteria
Stam:Firmicutes
Klasse:Bacilli
Orde:Bacillales
Familie:Listeriaceae
Geslacht:Listeria
Soort
Listeria monocytogenes
(Murray, Webb & Swann 1926) Pirie 1940
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Listeria monocytogenes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Listeria monocytogenes is een pathogene, grampositieve staafvormige, niet sporevormende bacterie die de verwekker is van listeriose. Uitbraken van listeriose zijn vaak geassocieerd met voedsel omdat, in tegenstelling tot andere bacteriën, L. monocytogenes in staat is om te groeien bij koelkasttemperaturen. Dit kenmerk, in combinatie met het vermogen tot het vormen van een biofilm, maakt beheersing van deze ziekteverwekker moeilijk voor de voedselverwerkende industrie.[1]

Het ziektebeeld behorend bij een Listeria-infectie zijn onder andere: meningitis, sepsis, pneumonie, endocarditis, encefalitis, otitis media en endometritis. Verder wordt er cystevorming gezien in de hersenen, die, afhankelijk van de plaats, voor neurologische problemen kan zorgen. Besmetting met Listeria heeft vaak een miskraam of doodgeboren kind tot gevolg. Ouderen, kinderen en zieken kunnen ook ziek worden van een besmetting door Listeria.

Listeria in kaas[bewerken | brontekst bewerken]

Listeria komt regelmatig voor in melk en kan overleven in rauwmelkse zachte kaas. In de Hollandse boerenkaas van het gouda-type overleeft de bacterie dus niet. Zachte kazen die van rauwe melk worden gemaakt, als brie de Meaux, worden ontraden voor zwangeren. Veel kazen in de supermarkt (chevre, Deense, feta etc.) zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus meestal veilig. Toch is het voor zwangeren raadzaam deze kazen niet te eten (zie onder). De populaire Roquefort-kaas is van rauwe schapenmelk gemaakt, maar hierin is Listeria nog nooit aangetroffen. In 2009 overleden zes mensen in Oostenrijk en Duitsland als gevolg van het eten van besmette kaas. Op 30 december 2012 haalde de Franse kaasfabrikant Fromagerie de Jussac al haar kazen uit de schappen in België en Nederland. De kaas zou namelijk ook deze bacterie bevatten.

Maar ook gepasteuriseerde melk kan (opnieuw) besmet worden. Op 11 mei 2011 riep de Vlaamse zuivelcoöperatie Belgomilk na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen een aantal kazen, vervaardigd van gepasteuriseerde melk, terug vanwege verschillende soorten kaas die mogelijk besmet waren met Listeria.

Op 28 januari 2017 riep supermarkt Lidl drie varianten roomkaas terug omdat in een van deze varianten Listeria was aangetroffen.

De bacterie wordt verder ook wel eens aangetroffen in gerookte zalm en niet-gekookte worsten.

Listeria in vlees[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op 3 augustus 2014 raakte bekend dat er twaalf mensen overleden waren in Denemarken na het eten van worsten die besmet waren met Listeria.
 • Op 15 maart 2016 riep Albert Heijn een serie huismerk filet americain terug omdat deze besmet was met Listeria.
 • Op 26 juli 2016 riep supermarkt Delhaize een serie huismerk Italiaanse kipreepjes terug omdat deze besmet was met Listeria.
 • Op 20 maart 2017 riep Jumbo merkloze gesneden snijworst terug omdat deze mogelijk besmet was met Listeria.
 • Op 22 november 2017 riep fabrikant Zwanenberg gerookte spekblokjes terug uit diverse supermarkten vanwege Listeria.
 • Op 29 december 2017 riep winkelketen Aldi diverse smaken kip terug die besmet waren met Listeria.
 • Op 26 juni 2018 riep winkelketen Jumbo Supermarkten satéballetjes terug die besmet waren met Listeria.
 • Op 2 april 2019 riep winkelketen Boni hamburgers en diverse soorten gehaktballen terug die besmet waren met Listeria.
 • Op 21 augustus 2019 riep Albert Heijn leverworst in plakjes terug die besmet waren met Listeria.
 • Op 3 oktober 2019 riep supermarktketen Jumbo meer dan 130 soorten vlees terug in verband met mogelijke besmetting met Listeria.[2] Het vleesverwerkingsbedrijf Offerman - dochterbedrijf van de Belgische moedermaatschappij Ter Beke - riep gesneden vleeswaren terug die in haar fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden voor onder meer de klanten Aldi (Nederland en België[3]), Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie.[4] Zo goed als zeker zijn er 20 gevallen van besmetting via het vleeswaren, waarvan drie hebben geleid tot overlijden en één miskraam.[5][6]
 • Op 29 mei 2020 riep supermarktketen Delhaize een huismerk kippensoepballetjes terug omdat deze besmet was met Listeria. [7]
 • Op 19 juni 2020 riep Albert Heijn gerookte forelfilet terug die besmet waren met Listeria. [8]
 • Op 27 augustus 2020 riep Colruyt geperste kop terug die besmet was met Listeria. [9]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]