Luis de Zúñiga y Requesens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luis de Requesens, in Johannes Gysius (±1583-1652): Oorspronck ende voortgang der Nederlantſcher beroerten, 1616
Luis de Zúñiga y Requesens

Luis de Zúñiga y Requesens (of Luis de Requesens y Zúñiga (Barcelona, 25 augustus 1528 – Brussel, 5 maart 1576) was een Spaans legeraanvoerder en landvoogd van de Habsburgse Nederlanden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Behalve landvoogd van de Nederlanden was hij Ridder van het Gulden Vlies, gouverneur van Milaan, groot-commandeur van Castilië en commandeur van Malta.

Don Luis de Requesens werd geboren in Barcelona. Hij volgde in 1573 de hertog van Alva op als landvoogd, nadat die een aantal nederlagen tegen de opstandelingen had geleden. Tijdens zijn periode vond het beleg en het ontzet van Leiden plaats, alsook de slag op de Mookerheide. In juni 1574 schafte hij de Tiende Penning en de Raad van Beroerten af om de bevolking gunstig te stemmen en bood hij een Generaal Pardon aan, aan alle opstandelingen die afzagen van de opstand. Daarvan werden evenwel de Prins van Oranje met zijn voornaamste aanhangers onder adel en burgerij, evenals de predikanten uitgesloten. Ook startte hij vredesonderhandelingen in Breda. Toen die mislukten, greep hij hard in en veroverde hij steden als Oudewater en Zierikzee.

In 1575 bepaalde hij dat het nieuwe jaar voortaan officieel op 1 januari begon. Voordien werden verschillende jaarstijlen naast elkaar gebruikt. Daarbij begon het jaar bijvoorbeeld op Kerstmis of Pasen.

Hij overleed onverwachts te Brussel zonder een opvolger te hebben aangewezen. Na zijn overlijden werden de Staten-Generaal bijeengeroepen en sloten ze de zogenaamde Pacificatie van Gent in 1576. Alleen iemand die die Pacificatie onderschreef, mocht van de Staten Requesens opvolgen. Dat werd uiteindelijk Don Juan van Oostenrijk, door Filips II aangewezen.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn ouders waren Juan de Zúñiga y Avellaneda en Estefanía de Requesens. Zijn ouders besloten dat de naam van de moeder de eerste achternaam van hun kinderen zou zijn. Vandaar dat de legeraanvoerder veelal bekend is met de achternamen in omgekeerde volgorde, als Luis de Requesens y Zúñiga, kortweg Requesens.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Voorouders van Luis de Zúñiga y Requesens (1528-1576)[1]
Overgrootouders ?
(-)

?
(-)
Pedro de Bazán
(-)

[?
(-)
Galceran de Requesens y Santacoloma
(-1465)

Elisabet Joan Dessoler
(-)
Joan Roís de Liori
(-)

Beatriu de Montcada i de Vilaragut
(-)
Grootouders Francisco de Zúñiga y Avellaneda (-)

María de Bazán y Ulloa (-)
Lluís de Requesens i Joan de Soler (1436-1509)

Hipólita Roís de Liori y Montcada (1479–1546)
Ouders Juan de Zúñiga y Avellaneda (1507–1582)

Estefanía de Requesens (1504-1549)

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De sectie Voorouders of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Luis de Requesens op de Spaanstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
Voorganger:
Fernando Álvarez de Toledo
Landvoogd van de Nederlanden
1573-1576
Opvolger:
Don Juan van Oostenrijk
Zie de categorie Luis de Requesens y Zúñiga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.