Marija Gabriel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Mariya Gabriel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marija Ivanova Gabriel
Мария Иванова Габриел
Gabriel in 2014
Geboren 20 mei 1979
Gotse Deltsjev, Bulgarije
Politieke partij GERB (EVP)
Website http://www.mariya-nedelcheva.eu/
Vlag van Europa 3e Europees Commissaris namens Bulgarije
belast met:
2017-2019: Digitale economie en samenleving
2019-: Jeugd en Innovatie
Huidige functie
Aangetreden 7 juli 2017
President Donald Tusk (2017-2019)
Charles Michel (2019-)
(als Voorzitter van de Europese Raad)
Premier Jean-Claude Juncker (2017-2019)
(als Voorzitter van de Europese Commissie)
Ursula von der Leyen (2019-)
(als Voorzitter van de Europese Commissie)
Voorganger Kristalina Georgieva
Vlag van Europa Lid van het Europees Parlement
Aangetreden 14 juli 2009
Einde termijn 6 juli 2017
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Marija Ivanova Gabriel (Bulgaars: Мария Иванова Габриел), geboren Nedeltsjeva (Gotse Deltsjev, 20 mei 1979) is een Bulgaars politica namens de partij Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije (GERB).

Gabriel rondde in 2001 haar bacheloropleiding Bulgaars en Frans aan de Paisii Hilendarski-universiteit in Plovdiv af. Twee jaar later behaalde ze een mastergraad in Vergelijkende Politicologie en Internationale Betrekkingen aan het Institut d'Études Politiques de Bordeaux, waar ze nadien als assistent-onderzoeker en docent werkzaam is geweest tot 2009.

Gabriel heeft een half jaar als secretaresse gewerkt voor de Europarlementariërs van GERB. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 werd zij gekozen als lid werd van het Europees Parlement, waar zij deel uitmaakte van de fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten). Ze maakt onder andere deel uit van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling en de Commissie verzoekschriften. Gabriel stond aan het hoofd van waarnemingsmissies van de Europese Unie voor verkiezingen in onder meer Congo, Sierra Leone en Nigeria.[1][2][3] Ze hield zich ook bezig met mensenrechtenkwesties. Zo maakte ze sinds 2010 deel uit van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2014 werd zij herkozen.

Op 7 juli 2017 werd Gabriel door de Raad benoemd tot Eurocommissaris.[4] Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bedeelde haar de portefeuille Digitale economie en samenleving toe.[5] Gabriel is als Bulgaars vertegenwoordiger in de Europese Commissie de opvolger van Kristalina Georgieva, die een functie had aanvaard bij de Wereldbank.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]