Marnix Peeters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marnix Peeters
Marnix Peeters.jpeg
Algemene informatie
Geboren 15 juli 1965
Land Vlag van België België
Beroep schrijver, journalist
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Marnix Peeters (15 juli 1965) is een Vlaams auteur en columnist.

Biografie[bewerken]

Opgegroeid in Beverlo en wonend in Antwerpen, werkte Peeters in het begin van de jaren 90 als samensteller van het programma Update op Studio Brussel. Hij was tussen 1990 en 1996 muziekjournalist bij het weekblad Humo en lid van de jury van Humo's Rock Rally in 1992, 1994 en 1996. Verschillende van zijn rockinterviews voor Humo (met o.a. Dave Grohl, Rage Against The Machine en Robert Plant) verschenen in buitenlandse muziektijdschriften, in Japan en de Verenigde Staten. Nadien werkte hij jarenlang als interviewer en reportagemaker voor de krant Het Laatste Nieuws. Momenteel schrijft hij een column in de zaterdagbijlage Zeno van de krant De Morgen.

Hij publiceerde in kranten en tijdschriften als Oor, Guitar World, Deng, RifRaf, Mao, Algemeen Dagblad, Goedele, De Morgen en De Morgen Magazine.[1]

In 2011 verscheen van hem het boek God In Vlaanderen bij uitgeverij Van Halewyck. Daarin bracht hij samen met fotograaf Rudi Van Beek de vele verschijningsvormen van de Vlaamse volksdevotie bijeen.[2]

In de zomer van 2012 verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij Antwerpen[3] zijn debuutroman De dag dat we Andy zijn arm afzaagden. Onder meer Erik Van Looy, Jan Mulder, Tom Van Dyck[4] en Herman Brusselmans[5] lieten zich lovend uit over deze roman. Het boek werd prompt genomineerd voor De Bronzen Uil 2012,[6] de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut.[7]

In maart 2013 geraakte bekend dat de Italiaanse uitgeverij Elliot Edizioni de rechten op De dag dat we Andy zijn arm afzaagden kocht. De Italiaanse vertaling, getiteld Il giorno che segammo il braccio a Andy, verscheen in de zomer van 2013.

Tegelijk verscheen bij De Bezige Bij Antwerpen zijn tweede Nederlandstalige roman, Natte dozen. Nog voor het in de winkels lag, zorgde het boek voor ophef, doordat de e-versie ervan door Apple in de iTunes-bibliotheek gecensureerd werd ("N***e dozen"). Na protest van de uitgeverij werd de censuur beëindigd. De roman werd positief onthaald in de pers en haalde na amper een maand al een vierde druk.

In december 2013 maakte de krant De Morgen bekend dat Peeters De Bezige Bij Antwerpen verlaat, en het fonds van de Amsterdamse uitgeverij Prometheus vervoegt (uitgever van onder anderen Herman Brusselmans, Tom Lanoye en Saskia De Coster). In augustus 2014 verscheen de roman "De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis". In het voorjaar van 2015 publiceerde Hollands Diep, de nieuwe uitgeverij van gewezen Bezige Bij-directeur Robbert Ammerlaan, Peeters' novelle 'De Trapchauffeur', later op het jaar gevolgd door de roman "Niemand hield van Billie Vuist", waarin mensenhandel en sekstoerisme centraal staan. Ter gelegenheid van de lancering van het boek maakte Tom Borremans (bekend van Sociaal Incapabele Michiel uit De Ideale Wereld) een boektrailer.

In het najaar van 2014 nam Peeters deel aan De Slimste Mens ter Wereld op de Vlaamse zender VIER. Hij haalde met vier deelnames de finale van de quiz, waarin hij nog eens vier afleveringen lang standhield. In 2016 was hij een van de vijftien Vlaamse 'prominenten' die in Den Haag deelnamen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

In de zomer van 2016 verscheen de roman "Kijk niet zo, konijntje", waarin het hoofdpersonage uit "Natte dozen", Oscar Van Beuseghem, opnieuw zijn intrede doet. De boektrailer werd dit keer gemaakt door dichter en cineast Jess De Gruyter.

Het Kalmthoutse De Carbolineum Pers bracht in december 2016 "Der Pottwal" uit, een verhaal dat door Peeters zelf werd geïllustreerd. Het betreft een bibliofiele uitgave, met de hand gezet, op vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren.

De columns die Peeters voor Zeno (De Morgen) schrijft, werden in het voorjaar van 2017 gebundeld in het boek "Zei mijn vrouw". Het boek verscheen bij Pottwal Publishers, een nieuw uitgeefproject. Onder die vlag verscheen in september 2017 de roman 'In elke vrouw schuilt haar moeder', en in het voorjaar van 2018 het kort verhaal 'Was ik maar Jamal' — enkel in e-versie verkrijgbaar via de website van Pottwal.

In het najaar van 2018 verscheen de roman 'Ik heb aids van Johnny Diamond'. Het boek werd opgedragen aan de overleden Lies Lefever.

Uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts publiceerde in februari 2019 'Zo donker buiten', een requiem dat Peeters schreef voor zijn moeder Bertha, die een jaar eerder overleed aan alzheimer. [8]

Privé[bewerken]

Marnix Peeters woont in Burg Reuland, in de Belgische (Duitstalige) Oostkantons.

Hij is een broer van radio- en televisiepresentatrice Annemie Peeters.

Bibliografie[bewerken]

2011: God in Vlaanderen (met Rudi Van Beek), reportage

2012: De dag dat we Andy zijn arm afzaagden, roman

2013: Natte Dozen, roman

2013: Il giorno che segammo il braccio a Andy, roman

2014: De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis, roman

2015: De Trapchauffeur, novelle

2015: Niemand hield van Billie Vuist, roman

2016: Kijk niet zo, konijntje, roman

2016: Der Pottwal, verhaal (bibliofiele uitgave)

2017: Zei mijn vrouw, bundel

2017: In elke vrouw schuilt haar moeder, roman

2018: Was ik maar Jamal, kort verhaal

2018: Ik heb aids van Johnny Diamond, roman

2019: Zo donker buiten, afscheid van een moeder met alzheimer, literaire non-fictie

Externe links[bewerken]