Marthe Wéry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Marthe Wéry (Etterbeek, 1930 - 8 februari 2005) was een Belgische kunstenares.

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Marthe Wéry was hoogleraar in de schilderkunst aan het Institut Saint-Luc in Brussel. Ze werkte in Parijs aan de Grande Chaumière en raakte gespecialiseerd in de gravure bij Atelier 17 met S. Hayter. Ze beoefende de ets en de aquatint. Haar eerste solo-expositie werd gehouden in 1965 in de Galerie Saint-Laurent in Brussel. Na de presentatie van haar werk in Gent, Brussel, Keulen, Amsterdam, de Biënnale van Venetië, 1982, in het Musee d'Art Contemporain de Montreal, was er in 1988 een persoonlijke tentoonstelling in Lyon: "La couleur seule, l’expérience du monochrome". Het zijn precies haar monochromes die bekend zijn bij de internationale publiek.

Openbare opdrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1985 werden talrijke openbare opdrachten toevertrouwd aan haar. Ze heeft werk geproduceerd voor de Clinique Universitaire du Sart Tilman bij Luik, voor het metrostation "Albert" in Brussel en ook de glasramen van het college van Nijvel.

In 2002 werd er een serie schilderijen van Marthe Wéry door de vorsten ingewijd in het Koninklijk Paleis in Brussel. Koningin Paola heeft een commissie opgericht die verantwoordelijk is voor de integratie van hedendaagse kunst in het 19e-eeuwse gebouw. Marthe Wéry werd geselecteerd met Jan Fabre, Dirk Braeckman en Patrick Corillon. Haar schilderijen sieren de hal van de begane grond die leidt tot het kabinet van de koning en kan gratis bezocht worden bij de opening van het koninklijke paleis voor het publiek, elke zomer.

Citaat[bewerken | brontekst bewerken]

"Er is niets te perfectioneren, maar steeds te voltooien, voor verder gevolg."

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 werd ze commandeur van de Orde van Leopold.