Middenloop Zwalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middenloop Zwalm
Natuurgebied
Middenloop Zwalm (België)
Middenloop Zwalm
Situering
Land België
Coördinaten 50° 50′ NB, 3° 46′ OL
Informatie
Oppervlakte 1,2 km²
Beheer Natuurpunt
Foto's
de Zwalmvallei tussen Sint-Goriks-Oudenhove en Michelbeke
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie Oost-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Natuurpunt
Site code (Europees) BE2300007

Middenloop Zwalm is een erkend natuurreservaat in de Zwalmvallei langs de Zwalm in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het reservaat bestaat uit verschillende deelgebieden (onder meer Boterhoek, Bruggenhoek, Bruul, Jan de Lichte, Jansveld, Moriaan, Rozenhoek, Vossenhol (aan het Kloosterbos en het Vijfstratenbos) en de Steenbergse bossen) op het grondgebied van Zottegem, Zwalm en Brakel. Het natuurgebied beslaat een totale oppervlakte van ongeveer 140 ha aan bermen, graslanden en bossen en wordt beheerd door Natuurpunt afdeling Zwalmvallei. De Boembekemolen en het Mijnwerkerspad liggen in het natuurgebied. Het reservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied (Bossen van de Vlaamse Ardennen en andere Zuid-Vlaamse bossen) en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

In het natuurreservaat “Middenloop Zwalm” meandert de Zwalm door het reliëfrijke landschap van de Zwalmvallei in de Vlaamse Ardennen. De middenloop wordt gekenmerkt door een asymmetrisch dal. In het natuurgebied “Middenloop Zwalm” zijn de oostelijke tot zuidoostelijke dalwanden met in hoofdzaak noordwest-tot westwaarts gerichte hellingen het steilst. Dit asymmetrische dal is vermoedelijk ontstaan door langdurige verschillen in sneeuwbedekking en afsmeltingsduur. Het landschap van de vallei, die regelmatig overstroomt, bestaat uit een groen lappendeken van beekdalbossen, graslanden en moerassige gedeelten.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In de heldere bronbeken die de Zwalm voeden, leven de uiterst zeldzame rivierdonderpad, beekforel, beekprik en de vuursalamander. Rond de rivier broeden vogels als de ijsvogel en de grote gele kwikstaart.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

Op de valleiflanken komen er verschillende bostypes voor, voornamelijk eiken-haagbeukenbossen en beukenbossen. In het voorjaar ontstaat in deze bossen een kleurig tapijt van boshyacint, daslook, bosanemoon, salomonszegel, eenbes, muskuskruid, wrangwortel, en slanke sleutelbloem. De meer moerassige gedeelten bestaan uit ruigtes met moerasspirea en moerasdistel.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

In het natuurreservaat zijn verschillende bewegwijzerde wandelingen uitgezet, zoals in het deelgebied “Vossenhol” (rode lus 4 km) en het deelgebied “Jansveld” (blauwe lus 3,5 km). Het voor fietsers en wandelaars vrij toegankelijke Mijnwerkerspad doorklieft bovendien het hele gebied. Rond de Boembekemolen lopen een landschapswandeling (wit-groene markering 11 km), een groene, rode en blauwe route en het Wardpad. Het bewegwijzerde "Jan de Lichtepad" in Velzeke volgt de loop van de Molenbeek langs het Wachtspaarbekken Bettelhovebeek en doet deelgebied “Jan de Lichte” aan. De wandelknooppuntennetwerken "Vlaamse Ardennen Zwalmvallei" en "Vlaamse Ardennen Bronbossen" en de Streek-GR Vlaamse Ardennen lopen ook door de verschillende deelgebieden heen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Middenloop Zwalm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.