Naar inhoud springen

Mormodes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wimpus (overleg | bijdragen) op 28 okt 2017 om 20:13. (→‎Naamgeving en etymologie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mormodes
Mormodes buccinator
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Cymbidieae
Subtribus:Catasetinae
Geslacht
Mormodes
Lindl. (1836)
Typesoort
Mormodes atropurpurea Lindley (1836)
Mormodes atropurpurea, habitus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mormodes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mormodes is een geslacht van orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae.

Het zijn kleine epifytische of lithofytische planten van tropische laaglandregenwouden uit Midden- en Zuid-Amerika, vooral Mexico, Bolivië en Brazilië, die in tegenstelling tot Catasetum eenhuizig zijn, dus tweeslachtige bloemen dragen. Ze worden gekenmerkt door hun felgekleurde en vreemdgevormde bloemen.

Naamgeving en etymologie

De botanische naam Mormodes is afkomstig van het Oudgriekse Μορμώ, Mormō, geest, en slaat op het bizarre uiterlijk van de bloemen.

Kenmerken

Mormodes zijn kleine tot middelgrote epifytische of lithofytische, voornamelijk bladverliezende planten, met grote, spoelvormige, vlezige pseudobulben, opgebouwd uit opeenvolgende ringvormige segmenten, omgeven door oude bladscheden. De nieuwe bladeren zijn lancetvormig, zwaar generfd, en gekield. De bloemstengel ontstaat uit het midden van de pseudobulb, in tegenstelling tot die van Catasetum, die aan de basis van de pseudobulb ontspringt,en die van Cycnoches, die bovenaan ontspringt. De bloeiwijze is een veelbloemige tros met een tiental grote, opvallende en vreemdgevormde bloemen.

De bloemen zijn eenhuizig (anders dan bij Catasetum) en zeer opvallend en variabel gekleurd, meestal rood, roze, oranje of geel. Ze bezitten gelijkvormige kelk- en kroonbladen, waarbij het bovenste kelkblad als een helm over het gynostemium gebogen is, en de laterale kelkbladen naar achter teruggebogen zijn. De bloemlip is hol en boot- of bijna buisvormig, scharnierend opgehangen aan de basis van het gynostemium en drielobbig met twee grote zijlobben, een puntige top, en teruggeslagen zijranden. Het gynostemium is naar voor gericht en zijwaarts gebogen, met een verlengde stempel en twee, zelden vier pollinia op een elastisch stipum.

Taxonomie

Mormodes zou volgens onderzoek uit 1998 door Pridgeon en Chase een monofyletische groep zijn[1], zustergeslacht van Cycnoches.

Het geslacht omvat bijna tachtig soorten. De typesoort is Mormodes atropurpurea.

Soorten

Zie ook