Nationaal park van Israël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een nationaal park van Israël is doorgaans een archeologisch park zoals Massada. Slechts bij hoge uitzondering is het een park met een andere historische of culturele waarde.[bron?] Een natuurpark (waarin beschermde flora, fauna en landschap zijn opgenomen) wordt in Israël een natuurreservaat genoemd.

Natuurreservaten en nationale parken worden beheerd door de Israel Nature and Parks Authority, dat niet alleen de parken in Israël beheert, maar ook de parken op de Westelijke Jordaanoever in de gebieden die bij de Oslo-akkoorden tussen Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie onder het beheer van Israël kwamen te staan.

Deze verschillen nemen niet weg dat er aanzienlijke archeologische trekpleisters kunnen zijn in een natuurreservaat of omgekeerd dat er beschermde natuur kan zijn in een nationaal park. De focus ligt alleen anders. Deze definities verschillen wel van bijvoorbeeld de situatie in de Verenigde Staten en Nederland.

Op veel plekken in de huidige staat Israël zijn parken aangelegd op gebied dat door het Joods Nationaal Fonds opgekocht werd tijdens het Mandaatgebied Palestina, maar ook op de plaats van tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 verlaten en verwoeste Arabische dorpen (op grond van de Absenty Property Law van 1950).[1][2]

Nationale parken per regio[bewerken]

Golanhoogten, Hoog-Galilea en het Meer van Tiberias[bewerken]

Laag-Galilea en de valleien[bewerken]

Karmelberg en centrum[bewerken]

Woestijn van Judea en Dode Zee[bewerken]

De met * liggen op de Westelijke Jordaanoever

Negev[bewerken]

Zie ook[bewerken]