Nieuwe Noord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwe Noord
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Lange Kerkstraat en 't Glop
Eind Breed en Veemarkt
Postcode 1621
Algemene informatie
Genoemd naar Ligging achter de Grote Noord
Naam sinds 1878
Bestrating Klinkers

Het Nieuwe Noord is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straatnaam verwijst naar de ligging en de bouw direct achter het Grote Noord. Het Nieuwe Noord loopt dan ook evenwijdig aan het Grote Noord. In het verlengde van het Nieuwe Noord liggen 't Glop en aan de andere kant de zuidelijke helft van de Veemarkt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1595 heette de straat Burchwal, het was nog een gracht in het verlengde lag de Burchsloot. De Burchwal is nu het Nieuwe Noord en de Burchsloot is nu 't Glop. Dit is ook nog te zien op de kaart van Jacob van Deventer uit 1559.[1] Op de kaart Paulus Utenwaal uit 1596 is de Burchwal een straat.[1] De gracht is tussen 1560 en 1595 gedempt en gedeeltelijk overwelfd.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De straat begint bij de Lange Kerkstraat en eindigt bij het Breed en de Veemarkt. Daartussen kruist de straat met een aantal stegen, dat zijn:

  1. Nieuwsteeg
  2. Duinsteeg

Tussen de Lange Kerkstraat en de Duinsteeg lopen de Nieuwe- en Grote Noord vrijwel evenwijdig. Na de Duinsteeg wijkt de Nieuwe Noord een beetje af naar het Noorden.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de straat bevinden zich meerdere rijksmonumenten en een aantal gemeentelijke monumenten.