Visserseiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Visserseiland
Buurt van Hoorn
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Gemeente Hoorn
Wijk Binnenstad (Hoorn)
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 3′ OL
Overig
Postcode(s) 1621
Foto's
Het Visserseiland gezien vanaf de Westerdijk nabij de Kuil
Het Visserseiland gezien vanaf de Westerdijk nabij de Kuil
Het havenlicht van Hoorn op de meest oostelijke punt van het schiereiland
Het havenlicht van Hoorn op de meest oostelijke punt van het schiereiland

Het Visserseiland is een kunstmatig schiereiland, en de gelijknamige belangrijkste straat daarop, dat de haven van de Noord-Hollandse stad Hoorn van de toenmalige open zee, de Zuiderzee, moest afschermen. De oostelijke zijde van het Visserseiland ligt aan de Grashaven. Het schiereiland werd in de 17e eeuw aangelegd, evenals het Oostereiland.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De eerste aanzet tot de vorming van het schiereiland werd gemaakt in 1662 met de aanleg van de dijk die later tot het Visserseiland zou uitgroeien. In 1675 maakte Matthias Withoos een schilderij waarop er al bedrijven gevestigd zijn. Er stonden aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw twee houtzaagmolens. In 1904 werd de De Halm door brand verwoest en in 1924 werd De Rob afgebroken. Naast de molens hebben er ook rokerijen gestaan, hier is door nieuwbouw niets meer van over.

Op de zuidzijde was tussen 1882 en 1918 een badhuis gevestigd, de voorloper van het zogenoemde Witte Badhuis. Aan de andere kant van het zuidelijke deel bevindt zich een dijk waarop een wandelgebied is aangelegd. Hier zijn meerdere kunstwerken geplaatst en op de uiterste punt staat het houten havenlicht van Hoorn. Het originele havenlicht is voor 1660 gebouwd en in 1968 wegens bouwvalligheid afgebroken. Het huidige havenlicht is enige jaren later naar voorbeeld van het originele licht gebouwd.

Aan de oostzijde van het schiereiland ligt de Grashaven.

Sculpturen[bewerken | bron bewerken]

Onder andere de volgende sculpturen zijn op de dijk geplaatst. Van de straat lopende in de richting van het havenlicht zijn dat: