Kruisstraat (Hoorn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kruisstraat
De Kruisstraat gezienv vanaf de Ramen
Geografische informatie
Locatie       Hoorn
Wijk Binnenstad
Begin Lange Kerkstraat
Eind Ramen en Nieuwsteeg
Postcode 1621
Algemene informatie
Bestrating Klinkers
Opvallende gebouwen Meerdere rijksmonumenten

De Kruisstraat is een straat in de binnenstad van de Noord-Hollandse stad Hoorn. De straat loopt van de Lange Kerkstraat naar het kruispunt met de Nieuwsteeg en de Ramen. De straat ligt achter de Nieuwe Noord, welke achter de Grote Noord ligt en loopt vrijwel evenwijdig aan deze beide straten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Een eerste vermelding van de Kruisstraat stamt uit de late middeleeuwen, om precies te zijn uit een akte geschreven in 1494. In deze akte heet de Kruisstraat nog Cruusstrate.

In 1618 werd het deel nabij de Ramen verbreed, het andere deel van de straat bleef onveranderd, hierdoor loopt de straat dus taps toe. In de straat werd ook de Latijnse School gevestigd. De poort van de school is in 1938 afgebroken en in 1956 voor het Claes Stapelhof geplaatst.

Tot 1972 was er ook nog een badhuis in de straat aanwezig, het badhuis was gevestigd op het adres Kruisstraat 20. Tussen 1972 en 2000 werd het pand gebruikt als kapel voor onder andere de pinkstergemeente en de Jehova's getuigen die er hun mensen doopten. In 2000 werd het pand gesloopt, waarna er een nieuw woon- winkelpand werd gebouwd.[1]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de straat bevinden zich meerder gemeentelijke- en rijksmonumenten. Bij onderstaande foto's gaat het om rijksmonumenten, tenzij anders vermeld:

Zie de categorie Kruisstraat (Hoorn) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.