Noord-Tepoto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noord Tepoto
Eiland van Frankrijk
Tepoto Nord.jpeg
Locatie
Land Frankrijk
Eilandengroep Tuamotu-eilanden, Frans-Polynesië
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 14°8'ZB, 141°24'WL
Algemeen
Oppervlakte 2 km²
Inwoners 51 (in 2012)
Hoofdplaats Tehekega

Noord-Tepoto (Tepeto Nord), ook bekend als Te Poto, Toho of Pukapoto, is het noordwestelijkste koraaleiland van de Îles du Désappointement, in de Tuamotuarchipel.

Geografie[bewerken]

Hoewel Noord-Tepoto vaak omschreven wordt als atol, is het geen typische atol, maar een enkel eiland zonder lagune. Het ligt aan het uiteinde van de Tuaomoto archipel met Napuka als dichtste eiland, 16 km ten zuidoosten.

Noord-Tepoto heeft een ovale vorm, is 2,6 km lang, 1 km breed en heeft een oppervlakte van 2 km². Er loopt een weg rondom het eiland langs het hoofddorp Tehekega. Op het eiland wonen volgende de telling van 2012 51 personen.

Het eiland wordt Noord-Tepoto genoemd om verwarring te voorkomen met de Tepoto Sud (Zuid-Tepoto) dat 425 km ten zuidwesten ligt.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Europese vermelding werd gedaan door de Britse ontdekker John Byron in 1765. Hij noemde de eilanden Napuka en Noord-Tepoto Disappointment Islands, omdat de inboorlingen vijandig waren. De eilanden werden ook bezocht door de United States Exploring Expedition in 1839.

Administratie[bewerken]

Noord-Tepoto behoort tot de commune Napuka, die bestaat uit Napuka en Noord-Tepoto.