Tenararo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tenararo
Atol in Frans-Polynesië
Tenararo (Frans-Polynesië)
Tenararo
Locatie
Land Frans-Polynesië, Frankrijk
Eilandengroep Actéon groep, in de Tuamotuarchipel
Locatie Grote Oceaan
Regio Îles Gambier
Coördinaten 21° 18′ ZB, 136° 45′ WL
Algemeen
Oppervlakte 2 km²
Inwoners onbewoond
Omtrek 15 km
Lengte 2,8 km
Breedte 2 km
Overig
Aantal eilanden 7
Detailkaart
Detailkaart van Tenararo
Detailkaart van Tenararo
Foto's
Satellietfoto van Tenararo
Satellietfoto van Tenararo

Tenararo is een atol in de Actéon groep in het zuidoostelijke deel van de Tuamotuarchipel, in Frans-Polynesië. Het eiland is onbewoond, maar heeft wel een kleine landingsplaats op het noordwestelijke deel van het atol.

Geografie[bewerken]

Tenararo is het meest noordwestelijke eiland van de Actéon groep

Tenararo is het kleinste atol van de Actéon groep. Het atol is zo'n 2,8 km lang en 2 km breed. De lagune binnen het atol is niet bereikbaar per schip. De oppervlakte boven water bedraagt 2 km², de lagune heeft een oppervlakte van 1,6 km².

Administratief gezien behoort het atol tot de Îles Gambier.

Fauna en flora[bewerken]

Het atol is een belangrijk habitat voor verschillende bedreigde diersoorten zoals de Tahitiaanse patrijsduif (Gallicolumba erythroptera), waarvan er naar schatting nog slechts 120 leven in het wild. Het atol herbergt ook de Ptilinopus coralensis, de Prosobonia cancellata, de Numenius tahitiensis, en de zeevogel soort Pterodroma ultima. Het atol is een belangrijk habitat voor deze vogels omwille van het feit dat er geen geïntroduceerde zoogdieren leven.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Europeaan die de Actéon groep ontdekte was Pedro Fernández de Quirós op 5 februari 1605. Hij beschreef de groep als "Vier eilanden gekroond met kokospalmen", en noemde de eilanden "Las Cuatro Coronadas". In 1833 werd de eerste niet dubbelzinnige melding gedaan door Kapitein Thomas Ebrill van een Tahitiaans vrachtschip, en hij noemde de groep Amphitrite, naar zijn eigen schip. In 1837 werd de naam Actéon definitief gekozen door kapitein Edward Russell, die de eilanden de naam gaf van zijn militair schip HMS Acteon.