Tikei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tikei
Atol in Frans-Polynesië
Tikei (Frans-Polynesië)
Tikei
Locatie
Land Frans-Polynesië, Frankrijk
Eilandengroep Îles du Roi Georges in de Tuamotueilanden
Locatie Grote Oceaan
Regio Takaroa (commune)
Coördinaten 14° 57′ ZB, 144° 33′ WL
Algemeen
Oppervlakte 4 km²
Inwoners (2017) 0
Lengte 3,9
Breedte 1,6
Foto's
Satelliet foto van Tikei
Satelliet foto van Tikei
Positie van Tikei (3) binnen de Tuamotueilanden
Positie van Tikei (3) binnen de Tuamotueilanden

Tikei ook bekend als Manu of Tikai of Tiku, is een nogal atypisch gevormd atol dat behoort tot de Tuamotueilanden, die deel uitmaken van Frans-Polynesië. Het is 3,9 bij 1,6 km en heeft een oppervlakte van 4 km². Het heeft geen lagune; het is echter een atol, want gevormd door koraal op de top van een in zee verdwenen vulkaan. Het atol behoort bestuurlijk tot de gemeente (commune) Takaroa, dat is het atol dat op 68 km afstand ligt, het dichtst bijzijnde bewoonde eiland. Tikei ligt 582 km van Tahiti.

Nadere beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Zeeuwse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen beschreef op 18 mei 1722 als eerste Europeaan het eiland en noemde het Bedrieglijk Eiland. De Duitse korporaal Carl Friedrich Behrens, die meereisde en later de eerste reisbeschrijving publiceerde, noemde het eiland Carlshoff.

In de negentiende eeuw werd het eiland Frans bezit. Er woonde toen een dertigtal mensen. De Fransen startte met de productie van kokosolie. Het eiland is lang bevolkt geweest, maar nu onbewoond. Er komen wel mensen om kopra te maken.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland komen 38 soorten vogels voor waaronder zeven soorten van de Rode Lijst van de IUCN waaronder witkeelstormvogeltje (Nesofregetta fuliginosa) en de endemische tuamotujufferduif (Ptilinopus coralensis) en tuamotukarekiet (Acrocephalus atyphus).[1]