Reitoru

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reitoru
Reitoru (Frans-Polynesië)
Reitoru
Locatie
Land Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Eilandengroep Tuamotu
Coördinaten 17° 52′ ZB, 143° 5′ WL
Algemeen
Oppervlakte 1,4 km²
Inwoners onbewoond
Lengte 5 km
Breedte 3 km
Detailkaart
Detailkaart van Reitoru
Detailkaart van Reitoru
Foto's
Satellietbeeld van Reitoru
Satellietbeeld van Reitoru

Reitoru of Te Pirehi is een onbewoond atol dat administratief behoort tot de eilandengroep Îles Deux Groupes in de midden van de Tuamotu archipel in Frans-Polynesië, in de Grote Oceaan. Het ligt 50 km zuidwestelijk van het bewoonde atol Hikueru. Het atol Reitoru heeft geen bevaarbare opening naar zee, maar er zijn aan de oostzijde twee kleine, ondiepe openingen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis en bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Europeaan die melding maakt van het eiland is de Franse ontdekkingsreiziger Louis Antoine de Bougainville in 1768. Een jaar later meert James Cook bij het eiland aan, maar geeft het geen naam. In 1826 en 1837 werd het eiland door de Britse marine-officier Edward Belcher bezocht die het eiland Bird Island noemt omdat er toen grote vogelpopulaties voorkwamen. In 1906 raast een Tropische cycloon over het eiland waardoor het eiland van zijn begroeiing werd ontdaan.

Volgens de bevolkingsstatistiek uit 2017 is het eiland onbewoond, maar regelmatig wonen er een tiental personen die er naar parels vissen en kopra maken van kokosnoten.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland komen 40 vogelsoorten voor en acht soorten van de Rode Lijst van de IUCN, waaronder de endemische en bedreigde tuamotustrandloper (Prosobonia parvirostris, 57 in 2003 en 22 in 2012).[1] Er broeden twee soorten fregatvogels: de grote fregatvogel (Fregata minor) en de kleine fregatvogel (Fregata ariel) verder Murphy's stormvogel (Pterodroma ultima) en phoenixstormvogel (P. alba).[2]