Okra (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Okra
Okra: onrijpe vruchten
Okra: onrijpe vruchten
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Malviden
Orde: Malvales
Familie: Malvaceae (Kaasjeskruidfamilie)
Geslacht: Abelmoschus
Soort
Abelmoschus esculentus
(L.) Moench (1794)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Okra is de onrijpe vrucht van Abelmoschus esculentus, een overblijvende plant, die wordt gebruikt als groente. De naam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische "abu-l-mosk" (wat 'vader van muskus' betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.

Uiterlijk[bewerken]

De plant heeft vingervormige bladeren. Er bestaat een variëteit met eetbare bladeren. De plant heeft zijn grote, gele Hibiscus-achtige bloemen die in de bladoksels van de plant groeien. De planten kunnen tot 2 meter hoog worden.

De vruchten zien er peulachtig uit, hebben een lengte van 5 tot 15 cm, met diepe groeven. Van deze groente bestaat een rode en een groene variant. De rode zal tijdens het koken ook groen worden. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

Gebruik[bewerken]

Okra komt waarschijnlijk uit Ethiopië en werd gecultiveerd door de oude Egyptenaren rond de 12e eeuw v.Chr. Daarna is hij via Noord-Afrika en het Midden-Oosten verder verspreid. De vruchten werden gekookt en gegeten. De zaden werden geroosterd, gemalen en gebruikt als koffiesubstituut (wat nog steeds gebeurt).

Tegenwoordig wordt de okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. Anders dan de meeste exotische groenten wordt de okra niet in Nederlandse of Belgische kassen geteeld. De plant groeit snel en is in ongeveer 60 (zomerse) dagen oogstklaar: de onrijpe vruchten moeten 4 tot 5 dagen na de bloei worden geplukt.

Okra's worden gebruikt in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat, bijvoorbeeld in couscousgerechten, in stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades. Op de Nederlandse Antillen wordt er jambo (een soep) van de okra gemaakt, vaak gevuld met vis, gezouten vlees en basilicum. In de Verenigde Staten wordt okra vaak gepaneerd en dan gefrituurd gegeten.

Verse okra's worden jong en zacht verkocht, maar niet droog of met weinig kleur. Verse okra's worden in papier bewaard, de houdbaarheid is maar enkele dagen. Okra's in gedroogde vorm worden geweekt.

Voedingswaarde[bewerken]

Okra is een goede bron van vitamine A, B complex, C en E, ijzer, kalk, en vezels. Het is caloriearm en vetvrij.

Papier[bewerken]

Volwassen okraplanten worden gebruikt om touw en papier van te maken.

Okra in andere talen[bewerken]

Okra staat in andere talen ook wel bekend als: