Audruicq

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ouderwijk)
Audruicq
Ouderwijk
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Audruicq (Frankrijk)
Audruicq
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Pas-de-Calais (62)
Arrondissement Sint-Omaars
Kanton Marck
Coördinaten 50° 53′ NB, 2° 5′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,44 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
5.388[1]
(373 inw./km²)
Hoogte 3 - 22 m
Overig
Postcode 62370
INSEE-code 62057
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Audruicq (Nederlands, verouderd: Ouderwijk) is een gemeente in het Franse departement Pas-de-Calais (regio Hauts-de-France). De gemeente telt 4555 inwoners (1999), die Audruicquois worden genoemd, en maakt deel uit van het arrondissement Sint-Omaars.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De plaatsnaam heeft een Oudnederlandse herkomst. De oudste vermelding is uit het jaar 1164 als Alderwic. Het betreft een samenstelling. De betekenis van de plaatsnaam is ouden wijk; nederzetting. (Het eerste element is verbogen. De overgang van -n- naar -r- komt ook voor in het toponiem Kraaiwijk.)[2]

De huidige Franstalige plaatsnaam is hiervan een fonetische nabootsing.

De spelling van de naam van het stadje heeft door de eeuwen heen gevarieerd. Chronologisch heette het achtereenvolgens: Ouderwich (in 1129) ; Alderwic (1155) ; Alderwic, Aldrewic (1182) ; Alderwich (1184) ; Oldervuic, Adroic, Anderwic (voor Auderwic (XII eeuw) ; Auderuuic, Auderuuich (1279) ; Audruwic (1285) ; Audrewic (1296) ; « Castrum quod olim a veterum vico Alderwicum dictum est » (XIII eeuw) ; Audruwic (XIII eeuw) ; Oudruich (1377) ; Audreviic (1426) ; Audruick (1507) ; Auderwich (1559) ; Audruwicq (1739).[3] Hierna kreeg en behield het zijn huidige naam en spellingswijze.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Boudewijn II, graaf van Guînes (Giezene), stichtte het stadje in 1175. Het was eertijds de hoofdplaats van het Land van Bredenarde, met naast Audruicq zelf nog de drie parochies Nortkerque (Noordkerke), Polincove (Polinkhove) en Zutkerque (Zuidkerke). Dat gebied was Nederlands tot het bij de Vrede van Nijmegen in 1678 door Frankrijk geannexeerd werd.

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

Audruicq en het omliggende gebied maakte in de middeleeuwen nog deel uit van het Nederlandse taalgebied, maar raakte geleidelijk verfranst, al blijkt dat er tot in de 18de eeuw nog Vlaams voorkwam.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Audruicq bedraagt 14,4 km², de bevolkingsdichtheid is 316,3 inwoners per km². De onderstaande kaart toont de ligging van Audruicq met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Audruicq.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de omstreden Nederlandse archivaris Albert Delahaye (1915-1987) lag Dorestad niet op de plaats van het huidige Wijk bij Duurstede, maar op de plaats van Audruicq.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Audruicq van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.